• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otpis kamata na dug za struju!

Vlada Srbije usvojila je odluku o otpisu kamata na dugovanja za struju građana i privrede, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović. Ona je dodala da bi bilo dobro da EPS sam reši probleme, inače će ih rešiti Vlada.

Ona je novinarima nakon prve radionice Srpsko-italijanskog poslovnog saveta kazala da to podrazumeva i obavezu dužnika da sa EPS-om dogovore otplatu duga na rate i istovremeno redovno plaćaju tekuće obaveze.

"Odluka važi za sve", naglasila je Mihajlovićeva.

Kako je dodala, predviđeno je i da kao krajnja mera onima koji ne poštuju dogovor bude isključena struja.

"Moramo da zavedemo red jer se često dešava da solventna preduzeća ne plaćaju struju. To više nemože da se dešava", rekla je ona.

Mihajlovićeva je kazala da se često dešava da su kamate veće od samog iznosa duga i da svi koji mogu da plate struju to moraju da rade, a da će socijalno ugroženi biti zaštićeni.

Ona je dodala da je odluka o otpisu kamata na dugovanja za struju doneta na jučerašnjoj sednici vlade i da bi sledeće nedelje trebalo da je potvrdi Upravni odbor EPS-a, i zatim da se primenjuje.

Ukupna dugovanja građana i privrede za struju su oko 120 milijardi dinara, i po pola druguju privreda i stanovništvo. U tom iznosu dugovanja starija od 60 dana su 80 milijardi dinara, a veliki deo tog iznosa čine kamate.

Ministarka je rekla i da je uputila pismo generalnom direktoru EPS-a i predsedniku Upravnog odbora te kompanije u kojem traži da reše probleme u tom javnom preduzeću.

"Ako poslovodstvo i Upravni odbor nisu u stanju da to urade, onda će država i ja kao ministar tražiti odgovornost i upotrebiti sva zakonska sredstva da se odluke sprovedu", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ne bi volela da vidi promene u poslovodstvu i Upravnom odboru EPS-a ali da je interes građana, privrede i države iznad interesa pojedinaca.

Ministarka je istakla da je država stvorila ambijent da se problemi EPS-a reše, iako ne upravlja EPS-om već je vlasnik tog preduzeća.

Ona je podsetila da je u novembru Vlada Srbije usvojila polazne osnove za restrukturiranje i korporativizaciju EPS-a, koja znači promenu načina upravljanja i koju poslovdstvo mora da primeni.

"EPS neće bankrotirati", rekla je ona i istakla da je to nacionalni resurs koji ne treba da bude "poštapalica" nikome.

Mihajlovićeva je izrazila uverenje da će uskoro biti formiran nadzorni odbor u EPS-u, u skladu sa novim Zakonom o javnim preduzećima, ali nije mogla da precizira kada će to da bude.

Ministarka je dodala da su svi otpori restrukturiranju EPS-a zapravo "otpori protiv građana Srbije".

Ona je ponovila da neće biti privatizacije EPS-a.

(Beta/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandra

Secate se kada je u junu prosle godine javno obelodanjeno da EPS ED obracunava kamate komfornom metodom i da nam je svima avgustovski racun stigao sa stavkom glavnog duga razbijen na dug i kamatu iz prethodnog perioda, da bi u sabranom iznosu obracun zatezne kamate bio 0? E pa tu kamatu iz prethodnog perioda su trebali da storniraju, ali nisu, jer znaju da su to ogromne pare, kojih nece tako lako da se odreknu. Primetili ste da im je i dalje isti princip obracuna. Da ne govorimo o ceni struje, jedna ista roba, u zavisno od potrosnje, ima 6 cena.Sad ovo sa otpisom kamata,samo nam mazu oci.Poz

Dejan

Zašto su dotvolili da se naprave tolike kamate, zašto struju nisu naplaćivali na vreme onima koji su mogli da plaćaju tj svima sem socijalno ugroženima? Oni koji su redovno plačali i mučili se da izdvoje svakog meseca ne tako malo sumu novca su ovime izigrani! Ili oni koji su skoro izmirili svoja dugovanaj uključujući i ogromene kamamte, šta je sa njima? Zakoni i pravila ista za sve a EPS nek ispašta za svoje greške a ne narod!

Vojvoda

Neka kamate naplate od onih koji su narod nagovarali da ne plaćaju struju 90-ih!

special image