• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook ne plaća porez, poreznici daju njemu

Facebook neće platiti porez za 2012. godinu, iako ima 1,1 milijardu dolara samo od operacija u SAD, kažu izveštaji koje prenosi Dejli mejl.

Ne samo da kompanija koja stoji iza vodeće društvene mreže neće platiti porez već će Mark Cukerbergova firma dobiti ogrkoman povraćaj novca od poreske službe - oko 429 miliona dolara, tvrde iz udruženja Građani za poresku pravdu (Citizens for Tax Justice - CTJ).

Ovaj povraćaj dolazi od poreskih odbitaka na deonice izvršnih direktora Facebooka i nagrada u akcijama kompanije.

Facebook je inače objavio prvi godišnji izveštaj kao javna kompanija (koja se kotira na berzi) 30. januara.

Udruženje CTJ kaže da da Facebook nije dao "ni dinara" u federali i budžet seveznih država, uprkos činjenici da odlično prihoduje.

Kako je objavio magazin "Biznisvik" (Businessweek), u Facebooku kažu da imaju federalne poreske obaveze vrede 559 miliona dolara. Međutim, njihov poreski odbitak na osnovu tzv stok opcija (isplata direktora u akcijama umesto u novcu), smanjuje poresku obavezu za 1,03 milijarde dolara ovde godine, uključujući i raniji odbitak od 451 milion dolara.

Ni to nije kraj u poreskom snalaženju Facebooka. Prema tvrdnjama CTJ, kompanija ima dalje olakšice kao kompanija koja je prošle godine izašla na berzu kroz inicijalnu javnu ponudu (initial public offering - IPO).

Zbog se u Facebooku nadaju da će na osnovu toga smanjiti buduće poreske obaveze za još 2,17 milijardi dolara u narednim godinama.

Glasnogovornica Facebooka Ešli Zendi odbila je da razgovara sa Biznisvikom oko poreskih olakšica i samo je uputila novinare na transkript razgovora direktora sa finanijskim analitičarima.

U tom razgovoru glavni finansijski direktor Dejvid Ebersman pomenuo je da je Facebook nagomilao poreske olakšice pre nego što je fiskalnu godinu završio sa 10 milijardi dolara u novcu i investicijama.

Ebersman tvrdi da je to kompaniji dalo veliku fleksibilnost i zaštitu od rizika, pogotovo što je Facebook uspeo da se preorijentiše sa socijalne mreže vezane za internet na "kompaniju mobilnih komunikacija".

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Thinsktock/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image