• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obradović:Blokada rada UO ugrožava rad EPS-a

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS Aleksandar Obradović ocenio je danas da blokada rada Upravnog odbora ugrožava rad tog javnog preduzeća.

Obradović je u dopisu predsedniku UO EPS-a Aci Markoviću i članovima tog tela upućenom zbog dramatično teške ekonomsko-finansijske situacije i odgovornosti poslovodstva prema zaposlenima i osnivaču, ponovo apelovao da se hitno zakaže sednica UO.

Kako se navodi u saopštenju, na toj sednici, koja bi trebalo da bude zakazana najkasnije do 20.februara, trebalo bi da budu donete odluke o osnivanju po jednog zavisnog privrednog društva za snabdevanje strujom i upravljanje distributivnim sistemom i o kreditu.

"Trenutna blokada rada UO i neispunjavanje preuzetih obaveza su u direktnoj suprotnosti sa politikom Vlade i ugrožavaju rad EPS-a, sa nesagledivim posledicama po zaposlene, rad i ugled EPS-a i privredu Srbije", ocenio je Obradović u dopisu upućenom predsedniku UO Aci Markoviću i članovima tog tela.

Delokrug ovlašćenja rada UO, istakao je Obradović, jasno je definisan zakonom i osnivačkim aktima Javnog preduzeća EPS, tako da izbegavanje ili prebacivanje odgovornosti u kritičnom trenutku ne sme da bude opcija ni za jednog člana UO.

V. d. generalnog direktora EPS-a obavestio je članove UO i o pismu ministarke energetike Zorane Mihajlović u kojem se zahteva hitna i dosledna primena zaključka Vlade Srbije iz novembra 2012, kojim se prihvataju polazne osnove za reorganizaciju kompanije i sprovođenje neophodnih mera za izlazak iz teške finansijske situacije.

Mihajlovićeva je, kako se navodi, u tom pismu ukazala i da svako dalje odlaganje realizacije programa poslovanja za 2013. i zaključka Vlade može imati negativan uticaj na već dramatičnu likvidnost, nemogućnost izmirenja tekućih obaveza, ugrožavanje snabdevanja strujom i započetih investicija sa strateškim partnerima. Prema poslovnom planu za 2013. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije,EPS-u nedostaje 50 milijardi dinara za plaćanje kredita, zarada, investicije i redovno održavanje sistema.

Upravni odbor bi trebalo da odobri zaduživanje EPS-a od 30 milijardi dinara za pokrivanje dela tih obaveza. Zakazivanje sednica na kojoj je trebalo da budu doneta ključne odluka za poslovanje tog javnog preduzeća, odlaže se od početka februara.

Na sednici UO trebali bi da budu regulisani i suklovi otpisa kamata za zaduženja za struju po preporuci Vlade Srbije Detalji oko otpisa kamata na dugovanja za struju biće poznati kada Upravni odbor Elektorprivrede Srbije donese odluku koja će omogućiti realizaciju te preporuke Vlade Srbije, kazali su danas u EPS-u.

Direktor EPS-a za odnose sa javnošću Milan Mirosavljević kazao je agenciji Beta da bi kriterijume otpisa kamata i toga koji će kupci biti obuhvaćeni trebalo da utvrdi Upravni odbor.

Vlada Srbije usvojila je 12. februara odluku o otpisu kamata na dugovanja za utrošenu električnu energiju.

Ministarka Mihajlović kazala je prošle sedmice da će otpis kamata važiti i za privredu i za građane i da će podrazumevati obavezu dužnika da sa EPS-om dogovori otplatu preostalog duga na rate i redovno plaćanje tekućih obaveza.

Ona je dodala i da će onima koji ne budu poštovali dogovor kao krajnja mera biti isključena struja.

Mihajlovićeva je tada izrazila očekivanje da će tu odluku potrvditi Upravni odbor EPS-a ove sedmice.

Ukupna dugovanja građana i privrede za struju su oko 120 milijardi dinara, od kojih po pola druguju privreda i stanovništvo. U tom iznosu, dugovanja starija od 60 dana su 80 milijardi dinara, a veliki deo tog iznosa čine kamate.

(Beta Foto Fonet Dragan Antonić)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Žiži

U elektodistribuciji na Zemunskom keju strankama govore kako od tog otpisa kamate neće biti ništa i kako ih baš briga šta je donela Vlada.

special image