• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa raketom "alas" možemo "osvojiti" svet

Protivoklopna raketa velikog dometa dometa koji će privatna firma u Srbiji proizvoditi za Arapske Emirate, mogla bi da bude konkurentna na svetskom tržištu. Imamo znanje ali nedostaje para, a to će doneti Arapi, kaže komentator Miroslav Lazanski.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski rekao je agenciji Beta da ta raketa, nažalost, neće biti uvedena u naoružanje Srbije jer ona sa budžetom od 550 miliona evra može samo da podmiri tekuće obaveze, ali da može dobro da prođe u svetu.

Raketni sistem "alas", kao i drugi borbeni sistemi, poput samohodne haubice "nora" ili kompleta za modernizaciju tenka "M-84", namenjeni su isključivo inostranstvu.

Tzv namenska industrija Srbije, odnosno vojna, raspolaže kapacitetima za proizvodnju nove rakete, koju razvija privatna kompanija iz Srbije EdePro (Engine Development and Production, svojevremeno proizašle iz Laboratorije za mlazne motore beogradskog Mašinskog fakulteta) uz sponzorstvo državne firme Jugoimport-SDPR, a da Emirati imaju potreban novac za taj projekat.

U Srbiji postoji znanje za razvoj tako sofisticiranih sistema u fabrikama kao što je zemunski Teleoptik, valjevski Krušik, užička Prva petoletka, ili pančevačka Utva, ali fale finansije.

Na pitanje zašto su Emirati zainteresovani za saradnju sa Srbijom u oblasti naoružanja i vojne opreme, Lazanski je odgovorio da njihov interes leži u neophodnosti razvijanja sopstvene vojne industrije.

"Oni nemaju beskonačne rezerve nafte. Zapadne zemlje im prodaju najmodernije avione i drugu vojnu opremu ali ne i samu tehnologiju proizvodnje. Zato Emiratima odgovara ovakav aranžman sa Srbijom, koja i dalje raspolaže znanjem za proizvodnju složenih borbenih sistema", rekao je Lazanski.

Šta je "alas"

Raketni sistem "alas" (Advanced Light Attack System) jedan je od projekata koji proizilaze iz sveže potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti namenske industrije, na koji su parafe stavili u Abu Dabiju ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Emirata.

Lazanski je naveo da raketni sistem "alas" predstavlja "prvu srpsku mikro-krstareću raketu" čije se vođenje na cilj ostvaruje preko optičkog kabla, a raketa se može programirati da leti po unapred zadatoj trajektoriji, sa prethodno definisanim kontrolnim tačkama, uz mogućnost uključivanja glave za samonavođenje radi otkrivanja potencijalnih ciljeva.

"Reč je o višenamenskom raketnom sistemu, izuzetno malih gabarita što ga čini pogodnim za lansiranje sa različitih platformi, poput manjih brodova, guseničara, stacionarnih lansera ali i helikoptera. Ima veliku probojnu moć, pa se može koristiti za protiv-oklopnu borbu i za uništavanje drugih tačkastih ciljeva", kazao je Lazanski.

Maksimalni domet rakete "alas" iznosi 25 kilometara, najveća brzina 180 metara u sekundi (648 kilometara na sat), a kumulativna bojeva glava težine deset kilograma, može da probije 800 milimetara valjanog homogenog oklopa iza kutije eksplozivnog reaktivnog oklopa.

"Ključ sistema je turbo-mlazni motor, veličine 40 centimetara, koji ostavlja izuzetno mali infra-crveni trag. Da se radi o motoru džepnih dimenzija, pokazuje i činjenica da ga proizvođač na sajmovima naoružanja izlaže pored same rakete", rekao je Lazanski i dodao da su dva vojnika dovoljna za opsluživanje tog sistema.

Svetska prezentacija raketnog sistema "alsa" bila je na izložbi vojne opreme IDEX 2007 u Abu Dabiju.

(Beta, foto: Wikipedia)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejo

A može li da uništi afla toksin u kukuruzu?

Nisam glasao za sns

Pozdravljam ovaj projekat. I to zato sto ima sve elemente programa za ozdravljenje privrede. Nase znanje pretacemo u tehnologiju i to naplacujemo! Bravo! Aktivirajte ljudi institute tolike, imamo znanja da pravimo konkurente proizvode u dosta oblasti, samo treba raditi na tome. Ovo je izlaz za nasu ekonomiju.

xy

Za vreme Jeljcina to baš i nije bilo tako daleko od istine.

special image