• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Socijalno preduzetništvo za teške radnike

Rešavanje problema radnika koji teško mogu da nađu posao, kao što su oni sa preko 50 godina starosti, moguće u socijalnom preduzetništvu.

U Srbiji je nezaposleno 750.000 ljudi, 650.000 zaposlenih ne prima redovno platu, dok 95.000 porodica prima novčanu socijalnu pomoć, predočila je danas državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Brankica Janković.

"Treba da se uhvatimo u koštac sa ovim problemima, a jedan od načina je razvoj socijalnog preduzetništva", rekla je ona, na konferenciji Tržište rada i socijalno preduzetništvo u Srbiji.

Zakon o socijalnom preduzetništvu je, kako je objasnila, u predskupštinskoj proceduri (na razmatranju u vladi) dok će usvajanjem tog pravnog akta biti znatno lakše da posao nađu takozvane marginalne grupe i radnici stariji od 50 godina, koji su u kategoriji ljudi koji se teško zapošljavaju.

Od 750.000 nezaposlenih čak 140.000 su stariji radnici, a poslodavci se najviše odlučuju za radnike između 30 i 40 godina starosti, dodala je Janković.

Prema njenim rečima, zakon o socijalnom preduzetništvu će omogućiti postojanje svih dosadšnjih vidova organizovanja preduzeća, dok će kao socijalna preduzeća biti definisana ona koja zapošljavaju više od 80 procenata teško zapošljivih radnika.

Takva preduzeća imaće različite subvencije, od poreskih olakšica do javnih nabavki, kazala je Janković.

Pomoćnik ministra rada, zapošljavnja i socijalne politike, Zoran Milošević, rekao je da stanje na tržištu rada direktno utiče na stabilnost penzionog sistema.

Jaka ekonomija i efikasno tržište neophodni su za stabilnost penzionog sistema, naveo je Milošević i ukazao da je broj osiguranika u padu, a broj penzionera stabilan.

Kako je istakao, uzroci tog nepovoljniog odnosa su pad zaposlenosti, izbegavanje plaćanja doprinosa i siva ekonomija, jer se procenjuje da u toj zoni radi između 300.000 i 700.000 ljudi.

Predstavnica Fonda PIO, Zlatica Zec, napomenula je da bi prihod fonda, ako bi za tih 700.000 radnika iz sive zone bili uplaćivani doprinosi na prosečnu zaradu, bio veći za 10 milijardi dinara mesečno, ili 120 milijardi dinara godišnje, što je ravno isplati tri penzije.

Ona je napomenula da je u stalnom porastu učešće države u isplati penzija, dok je naplata doprinosa 302,4 milijarde dinara.

Finansijskim planom za 2013. predviđeno je 584,2 milijarde dinara za isplatu penzija, što je 30 milijardi dinara više nego lane, dodala je Zec.

Na skupu je istaknuto da je aktuelni penzioni sistem u Srbiji teško održiv na duge staze, pa je neophodna njegova korenita reforma, jer je nemoguće da skoro trećina državnog budžeta odlazi na penzije.

(Tanjug Foto Screenshot)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA