• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beda oterala decu na biro

Zbog siromaštva sve više maloletnika odustaje od obrazovanja i kreće za platom. U evidenciji NSZ trenutno 1.624 dece ispod 18 godina, a posao lane dobilo njih 500.

Među 778.000 kandidata na birou, poslu se nada i 1.624 maloletnika, od kojih je 777 devojaka. Kako kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, svi su oni odustali od ”visokih škola” i odlučili da što pre počnu da zarađuju kakve-takve plate. Ipak, u prošloj godini do radnog mesta došlo je njih 500. Ostali još čekaju.

"Najčešće su se zapošljavali oni koji imaju bilo kakav zanat u rukama, a to su uglavnom oni između 17 i 19 godina sa srednjim obrazovanjem u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju", objašnjava za "Novosti" Srđan Andrijanić iz NSZ. " Niko od njih nije ni planirao da upiše visoku školu ili fakultet. Oni upisuju trogodišnje škole, tako se pripremaju za uključivanje na tržište rada, a ne za dalje obrazovanje. A to su pretežno deca iz siromašnih porodica".

Svi koji su uspeli da se zaposle, pričaju u NSZ, obavljaju jednostavne poslove u oblasti komunalnih usluga, kao što je održavanje zelenila i slično, ali rade i kao pomoćni radnici u građevinarstvu, trgovci, kasiri, alatničari, šivači, elektromonteri, kuvari, elektroinstalateri, autoelektričari, elektrotehničari, monteri, medicinske sestre, administrativni radnici...

Andrijanić, međutim, dodaje da je među onima koji još nisu našli uhlebljenje najviše petnaestogodišnjaka.

U Ministarstvu rada kažu da radni odnos sa mlađima od 18 godina može da se zasnuje samo uz pisanu saglasnost roditelja i pod uslovom da takav rad ne ugrožava zdravlje. To se procenjuje na osnovu lekarskih nalaza koji prethode zaposlenju.

U praksi, međutim, malololetni radnici nisu uvek zaštićeni. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, gotovo svaki treći mladi čovek radi ”na crno”.

"Kriza je krivac što sve više maloletnika radi u sivoj zoni, pa čak i noću. Poslodavci ih angažuju za promocije, ali i kao konobare, trgovce, prodavce u kiosku... i to bez ikakvih ugovora o radu", kaže Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata.

Inspektori rada se sa dečjim radom veoma retko susreću. A sve i kada su zloupotrebe očigledne, teško se dokazuju. A i propisi su neusaglašeni jer porodični zakon dozvoljava da petnaestogodišnjak zarađuje platu i potpuno odgovara za svoj novac, dok Zakon o radu traži saglasnost roditelja za bilo kakvo poslovno angažovanje dece mlađe od ovog uzrasta.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pišta

Od svoje 13 godine sam počeo da radim koje kakve poslove na crno dabi se prehranio ja i 4 brata i 1sestra Pošto je tata dobio otkaz zbog rodbinskih zapošljavanja je dobio otkaz i to usred zime su nas ostavili bez ogreva bez novca za život.A u socijalnom su mu rekli što si ih tolike pravio Jer smo Mađarske nacionalnosti.A kako bi koji od nas malo popustio iz školovanja odma bih ga prebacili u specijalna odeljenja Pravili nas ludim.Nikakve pomoći od države ni tadašnje ni sadašnje nismo dobili.TOJE BRUKA

carobnica

sramota,i ja 13 godina radim kod koje kakvih privatnika na crno.

čekalica

Kada pročitam ovakve stvari stužim se...svaka čast i novinaru sto pise o našoj realnosti...a ne neke proseke plata i potrošačke korpe i male poslaničke plate

special image