• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja skuplja najranije od aprila

Struja u Srbiji bi, prema svim računicama, mogla da poskupi najranije od početka aprila, jer je pre toga potrebno završiti sve procedure koje su preduslov za poskupljenje električne energije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović u izjavi Tanjugu nije želeo da spekuliše o datumu i procentu tog poskupljenja.

"Hajde prvo da sačekamo da UO da zeleno svetlo za osnivanje javnog snabdevača, a ta procedura će trajati minimalno mesec do dva. Sve je zakonom definišano i stvarno ne bih spekulisao, jer je dosta toga je u rukama regulatorne agencije. Oni će imati poslednju reč, moramo da ispostujemo proceduru", rekao je Obradović.

EPS prvo mora da osnuje ćerku firmu za javno snabdevanje, koje će biti zaduženo za snabdevanje potrošača po regulisanim cenama, rekao je Obradović i dodao da će to preduzeće potom morati da dobije licencu za snabdevanje i tek onda Agencija za energtiku mora da proceni na osnovu zahteva snabdevače, koliko će struja da poskupi.

Električna energija bi prema ranijim najavama trebalo da poskupi od osam do 12 odsto.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović takođe očekuje da će na današnjoj sednici UO EPS-a biti izabrano privredno društvo za javno snabdevanje, kako bi moglo da se krene u proceduru promene cena struje.

"Struja će poskupeti onog trenutka kada se formira preduzeće koje će biti javni snabdevač i kada ono uputi zvaničan zahtev za poskupljenje Agenciji za energetiku, koja o tome treba da da mišljenje," precizirala je pre dva dana Mihajlović, i najavila da je završen i tarifni sistem koji će sprečiti neracionalnu potrošnju električne energije.

Ona je naglasila da je država stvorila uslove da EPS krene napred i podsetila da će osim otpisa kamate, reprogramirama starih dugova za struju, država pomoći EPS-u i da reši probleme dugovanja preduzeća u restrukturiranju, koja iznose više stotina miliona evra.

(Tanjug, foto: Fonet, Dragan Antonić )

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Mogla bi svima nama da se podigne i plata za 8 do 12%, a ne "zamrzni plate, a diži cene".

special image