• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 2013. dve milijarde evra stranih ulaganja

Stručnjaci kažu da nam treba pet milijardi evra godišnje ali u SIEPA presrećni i sa ovogodišnje dve - koje bi trebalo da stignu zahvaljujući Emiratima, Fijatu, energetici...

"Smatramo realnim da se u 2013. godini privuče oko dve milijarde evra stranih direktnih investicija i optimizam temeljimo na do sada poznatim informacijama, u vezi interesovanja koje dolazi iz Emirata i u sektoru energetike", izjavio je Tanjugu direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Božidar Laganin.

Ne treba zaboraviti i realni sektor, dakle, sve one kompanije iz segmenta automobilske industrije, lake industrije, tekstilne, kožarske i industrije obuće, konditorske i hemijske industrije, naveo je Laganin.

On je podsetio na planove Vlade za prodaju imovine koja se ne koristi, a izuzetno je privlačna investitorima koji su aktivni u segementu nekretnina, pre svega hotelskim operaterima koji te lokacije u Srbiji itekako gledaju.

"Imajući sve ovo na umu, zaista smatramo da taj rezultat od dve milijarde evra jeste realan, i naravno uz pretpostavku da imamo makroekonomsku stabilnost i institucije posvećene poslu koji traže strana direktna ulaganja", rekao je direktor SIEPA.

Na pitanje za koje oblasti su zainteresovani strani investitori, Laganin je naveo da najviše interesovanja ima za ulaganja u automobilsku i elektronsku industriju, kao i za laku industriju.

Najveća očekivanja u ovoj godini postoje u sektoru energetike, budući da je Ministarstvo energetike nedavno objavilo javni poziv za investitore za obnovljive izvore energije, pre svega za mini hidroelektrane, pošto je regulativa u toj oblasti zaokružena i lokacije su ponuđene potencijalnim investitorima.

"Sve ovo nas uverava da ova godina može da bude jako dobra za nas", rekao je Laganin.

Komentarišući procene nekih domaćih analitičara da nema održivog razvoja ukoliko Srbija ne obezbedi godišnje pet milijardi evra direktnih stranih investicija, Laganin je rekao da je to moguće i dostižno, ali uz uslov da se pomogne domaćim investitorima da povećaju ulaganja.

"To bi bilo moguće ukoliko stvorimo preduslove kao što su, na primer, niža kamatna stopa na kredite, bolji programi za izvoz i pomoć kompanijama da lakše dođu do savremenih tehnologija", kazao je on i dodao da bi onda mogli da očekujemo veći obim investicija od pomenutih dve milijarde evra, mada bi možda preambiciozno bilo prognozirati pet milijardi evra u ovom trenutku.

Laganin je ukazao da smo, s druge strane, svedoci da iznosi stranih direktnih investicija na globalnom nivou značajno umanjeni i da se globalna krize reflektuje i na Srbiju, podsećajući da su i zemlje u okruženju imale značajno manje rezultate u privlačenju investicija, a Srbija je uprkos tome ostala visoko atraktivna.

"Vrlo je važno napomenuti da i strani i domaci investitori imaju jednaka prava i jednake obaveze i imaju jednak pristup svim fondovima i svim programima koje kreira Republika Srbija", poručio je direktor SIEPA.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image