• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železara: Dinkić nudi plan, sindikati protest

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sutra će objaviti plan B za Železaru Smederevo, jer ruski Uralvagonzavod nije dostavio ponudu za tu kompaniju.

Dinkić je novinarima rekao da će o daljoj sudbini Železare sutra raspravljati državni vrh. Na sastanak je pozvao, kako je rekao predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijara Ivicu Dačića, kao i neke ministre.

On je dodao da sutra u Smederevu rezervni plan za Železaru predstaviti rukovodstvo i sindikatima te kompanije i tražiti njihovu saglasnost za plan koji je pripremilo njegovo Ministarstvo.

"Cilj je da se reši suština problema u Železari, da se omogući da Smederevo živi", rekao je Dinkić.

Potvrdio je da neće biti produžen tender za traženje strateškog partnera Železare, koji danas ističe.

Za Železaru je, kako je rekao Dinkić, zainteresovano više inostranih kompanija, ali nije naveo koje su to kompanije. Na pitanje da li povlačenje Uralvagonzavoda znači "zahlađenje odnosa Srbije i Rusije", Dinkić je rekao da su ti odnosi otvoreni za dalju saradnju.

Na tedneru za izbor strateškog partnera jedini se javio ruski Uralvagonzavod, koji je pre nekoliko dana najavio je da će u martu doneti konačnu odluku o preuzimanju srpske železare.

Tender je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar, koji je na zahtev Uralvagonzavoda produžen do 28. februara.

Prethodni tender za prodaju Železare, raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto ni jedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće - Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, nije dostavila ponudu.

Železara "Smederevo" je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), odlučio da je proda za jedan dolar jer je fabrika imala gubitke, izazvane padom cene čelika na svetskom tržištu, usled ekonomske krize.

Dva reprezentativna sindikata Železare Smederevo sutra počinju protest zbog toga što Vlada Srbije nije našla rešenje za to preduzeće i, ukoliko ga hitno ne ponudi, tražiće i smenjivanje ministra Dinkića.

"Naš protest imaće različit intenzitet zavisno od reagovanja Vlade", rekao je agenciji Beta predsednik industrijskog granskog sindikata Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Dragoljub Simić.

Sindikati su protest zakazali ispred glavne kapije Železare, a kažu da su imali dovoljno strpljenja za pokušaje Vlade da pokrene proizvodnju u Železari koja je državno vlasništvo od početka 2012. godine.

Simić je upozorio da bi protest mogao da eskalira dolaskom u Beograd, pred zgradu Vlade Srbije i zahtevom za smenu ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, "ako u međuvremenu nadležno ministarstvo ne nađe rešenje za pokretanje proizvodnje u Železari".

(MONDO/Agencije Foto Medija centar Beograd)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image