• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manji porezi za zaposlene u IT sektoru

Vlada Srbija planira da pomogne razvoj domaće industrije informacionih tehologija tako što će zaposlenima u ovom sektoru smanjiti doprinose i poreze na plate.

Takođe će povećati upisne kvote na tehničkim fakultetima i obezbediti prostor za širenje tih ustanova - uz bolje uslove rada.

Kako je danas izjavio ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić, Vlada se odlučila za "organizovan pristup" pomoći IT industriji - koja je prošle godine ostvarila izvoz u vrednosti od 200 miliona evra - kako bi ona zajedno sa automobilskom industrijom "postala vodeća i po broju zaposlenih i na nivou plata".

Dinkić je rekao novinarima tokom obilaska tehničkih fakulteta u Beogradu da je ove sedmice završena diskusija o programu državne podrške IT industriji koji pored ostalog predviđa da se zaposlenima u njoj porezi i doprinosi smanje za trećinu.

Prema njegovim rečima, program je usaglašen sa dekanima tehničkih fakulteta i ministarstvom obrazovanja i nauke, i "sledeće sedmice ide na Vladu".

"Naša ideja je da se povećaju upisne kvote za te fakultete, kao i da se obezbedi prostor da se Elektrotehnički fakultet proširi, kao i da Mašinski fakultet dobije bolje uslove za rad", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, Elektrotehničkom fakultetu će sledećeg meseca na osnovu odluke Vlade biti ustupljena zgrada nekadašnje kompanije Lola i biće obezbeđena sredstva da se ona adaptira, "što je nekih 12.000 novih kvadrata za taj fakultet" kako bi on u budućnosti mogao da primi više studenata.

Ministar obrazovanja i nauke Žarko Obradović, koji je sa Dinkićem bio u obilasku tehničkih fakulteta kao i Poslovno-tehnološkog inkubatora tih fakulteta, izjavio je da će njegovo ministarstvo predložiti i "kratkoročne i dugoročne mere radi povećanja broja studenata na master studijama od nove školske godine".

Dinkić je rekao da se planiraju i "značajna bespovratna sredstva za start-ap kredite, za one koji počinju (rad) u Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih nauka".

"Ko bude želeo da investira u njih, mi ćemo dodavati do polovine sredstava bespovratno, a maksimalna vrednost biće 25.000 evra po projektu", rekao je Dinkić.

Kako je ukazao, Obradović i on će predložiti Vladi da se "što pre stave u funkciju tehnološki parkovi u Srbiji, pre svih onaj na Zvezdari, kako bi se talentima iz oblasti tehnoloških nauka omogućilo da se usavršavaju ali i da započnu sopstveni biznis".

Obradović je rekao da će park na Zvezdari biti u funkciji od 1. juna.

"Domaća IT industrija traži stručnjake tehničkih nauka, oni nalaze posao, imaju dobre plate", rekao je Dinkić, dodavši, međutim da se studenti i dalje nerado upisuju na tehničke fakultete i radije biraju društvene nauke.

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti u Srbiji je ogromna, a neke kompanije koje se bave programiranjem ne mogu da nađu dovoljno dobrih programera na tržištu - za solidne plate.

Žarko Obradović je ocenio da "deca treba da se usmeravaju od osnovne i srednje škole na nauke koje će im omogućiti da lakše nađu posao i veću zaradu".

"Paradoksalna je situacija da ljudi koju su upisali tehnološke nauke mogu maltene doktorirati o trošku države, ali ih nema dovoljno, a da oni koji završe društvene nauke čekaju posao na biroima i po nekoliko godina. Mi to želimo da promenimo", izjavio je Obradović.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je ukazao da je sada 160. godišnjica industrijalizacije Srbije i dodao: "Nadam se da je ovo početak (njene) reindustrijalizacije".

"Cilj je da se otvore nova radna mesta u proizvodnim zanimanjima. Industrija je ono što dovodi do ekonomskog prosperiteta. Imamo relativno pristojan kadar i škole, ali deca ne vide budućnost u ovoj zemlji, nastave školovanje u inostranstvu i posle se teško vraćaju", rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, domaći fakulteti moraju da sačuvaju kod studenata osećaj pripadnosti, kao što je slučaj sa stranim fakultetima. "Moramo da ih (studenta) vežemo, da im damo posao u rangu onog za šta su se školovali", rekao je Kovačević.

(Beta AP Foto Beta Milan Obradović)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEDJA-NOVI SAD

A ovima sto imaju najmanje plate povecajte porez,posteno,ccc.Male im plate,e Drzavo,drzavo,ustvari nije vise ni drzava,to je zemlja,poljana

special image