• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: Struja će pogurati cene najviše

Inflacija će u Srbiji ove godine imati vrh kad dođe do poskupljenja struje, a to će verovatno biti početkom drugog tromesečja, kaže Jorgovanka Tabaković.

Guverner Narodne banke Srbije je, u intervjuu Novom magazinu, odbacila mogućnost da maksimalna inflacija bude 16,6 odsto, kao što je pisalo u jednom od izveštaja NBS, objašnjavajući da se "stvari drže pod kontrolom i da se poskupljenje struje neće "preliti" na druge proizvode.

Tabaković je naglasila da će inflacija od maja početi da pada, a cilj je da na kraju godine bude četiri, plus-minus 1,5 odsto.

Na pitanje da li bi u ostvarenju tog cilja više pomogao pun "stendbaj" aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, umesto onog iz predostrožnosti, za koji se NBS zalaže, Tabaković je odgovorila da se pokazalo da takav aranžman ne vodi smanjenju javne potrošnje.

"Bilo koji aranžman, sem aranžmana iz predostrožnosti, je novo zaduživanje", upozorila je ona.

Tabaković je istakla da NBS traži od Vlade da se sprovedu dugo odlagane sistemske mere i da očekuje fiskalnu konsolidaciju i efekte koji će centralnoj banci omogućiti
da efikasnije radi svoj posao.

Prema njenim rečima, više od 400 miliona evra, za koliko su smanjene devizne rezerve u januaru, potrošeno je na razduživanje. Razduživale su se banke, država i preduzeća,
ali je bilo i iznošenja profita banaka, koje NBS ne ograničava.

"Na nama je, međutim, da ne dozvolimo da banka-ćerka neke strane banke prikuplja štednju po nerazumno visokim kamatama i na taj način u Srbiji poskupljuje kredite, a da onda ovde iskazuje gubitak, a tamo, na nivou grupe - profit. To mi ne dozvoljavamo i zato gledamo tok svakog dinara ili evra", upozorila je Tabaković.

(Fonet Foto Medija centar Beograd)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dusan

Ama bas svaka vlada koja je bila u zadnih dvadesetak god ima isto opravdanje kad je rec o nekom znacajnijem poskupljenju. Tako sad i Tabakovicka kaze(kao da slusam bivse guvernere) nova cena struje nece bitno da se odrazi na cene ostalih proizvoda. Sto bi reko pok Sloba malo morgen. Videcete cim struja poskupi svi ama bas svi krenu u prekrajanje cena i to kako se kome navije. I , nikom nista pojo vuk magarca . Narod trpi i sve bedniji. Ja sam glasao za promene u vlasti ali nisam glasao da jos gore zivim, obecali su da narod bolje zivi ali... Na lipsi magarce do zelene trave.

kiza

Čim ste se ust0ličili odma za poskupljenja, poreze i namete.Svaka vam čast.U kampanji ste drugačije pevali nije prošla ni godina a vi sve pogaziste!

Milena

Onda nemojte poskupljivati struju i ovako jedva sastavljamo od prvog do prvog,a dešava se da nema ni prvog.

special image