• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toplane i građani će biti oslobođeni kamata?

Dva ministarstva predložila otpis kamata na dugovanja za grejanje koje toplane imaju prema dobavljačima, ali i građani prema toplanama.

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Ministarstvo energetike u narednih nekoliko dana predložiće Vladi Srbije da se građanima otpišu kamate za dugovanja prema toplanama, najavila je danas ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakla da se to odnosi samo na kamate, dok će glavnina duga morati da se plati.

Ministarka energetike Zoraan Mihajlović je istakla da su potraživanja toplana u Srbiji oko 20 milijardi dinara, a da one same duguju između 35 i 37 milijardi dinara.

Toplane robnim rezervama za grejnu sezonu 2011/12, duguju 35 hiljada tona mazuta, a za ovu grejnu sezonu 40 hiljada tona.

"Pokušaćemo da podvučemo crtu između potraživanja i dugovanja kako bi javna komunalna preduzeća mogla normalno da funkcionišu", istakla je Mihajlović.

Od 58 toplana u Srbiji desetak nije ispoštovalo Uredbu o minimalnim i maksimalnim cenama toplotne energije, izjavila je Mihajlović.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da će uredba biti produžena posle 15. aprila, i da će biti pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem.

Mihajlović je navela da je održala sastanak sa predstavnicima 18 lokalnih samouprava i toplana, na kojem je istaknuto da odluke vlade mora da se poštuju.

Ona je podsetila da je Uredba doneta pre šest meseci zbog velikih dispariteta u cenama grejanja za građane i za privredu, koji se kretao u rasponu 1:4 a sada je taj odnos 1:1,5.

Bilo je slučajeva da opštine kroz cenu grejanja za privredu subvencionišu cenu za domaćinstva, dodala je Mihajlović.

Cene propisane Uredbom, zavisno od vrste energenta su - za gas od 61,07 do 91,07 dinara po metru kvadratnom, za mazut od 83,35 do 113,35 dinara po metru kvadratnom, za ugalj od 52,45 do 82,45 dinara po metru kvadratom, i za biomasu od 73,5 do 103,5 po metru kvadratnom.

Uredbom o minimalnim i maksimalnim cenama toplotne energije Vlada Srbije nastoji da smanji velike razlike u cenama grejanja među toplanama i obezbedi stabilno snabdevanje stanovništva i privrede.

Mihajlovć je podsetila da je u planu da se do 2015. pređe na plaćanje toplotne energije po utrošku, što će za 10 odsto povećati efikasnost toplana.

Prema njenim rečima, procenjena investicija za nabavku kalorimetara za obračun toplotne energije je 3,6 miliona evra.

Ministarka je navela da su toplane sada efikasne između 30 i 45 odsto, dok bi taj nivo bio između 80 i 95 procenata ako bi one radile po sistemu kogenerativnih postrojenja, što je takođe cilj u narednom periodu.


(agencije/MONDO Foto Tanjug Zoran Žestić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image