• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bačević: Kosovske rudnike nisam nudio SAD

Ministar rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević kaže da je žrtva medija i demantuje da je nudio kosovske rudnike Amerikancima, kao i da je on kriv za zastoj u realizaciji Južnog toka.

Ministar Baćević povodom priozivki u novinama da je ne radi dobro i da je jedan od četiri ministra iz SNS sa čijim učinkom njihov lider Aleksandar Vučić nije zadovoljan, kaže da je svoj deo posla oko gasovoda Južni tok završio a tvrdi da je sporni plovni kanal Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more "Maršalov plan" za Srbiju.

On tvrdi da nikakve dogovore oko ustupanja kosovskih rudnika Amerikancima nije bilo.

"Ja sam samo još jedna od medijskih žrtava. Ali, na to se ne obazirem, znam da radim pravu stvar, znam da su državi potrebni prostorni planovi, projekti. Zato sam sa ovom vladom napravio dobru komunikaciju sa Rusijom, Kinom, a sada i sa državom Ilinois", kazao je Bačević u intervjuu "Novostima".

On je objasnio da je u ime Vlade Srbije potpisao protokol o saradnji sa konzorcijumom u čijem sastavu su velike, moćne i veoma uticajne kompanije iz Ilinoisa, a tim kompanijama će se omogućiti učešće na velikim projektima u Srbiji pod uslovima koji važe i za druge svetske investitore, koji se budu prijavljivali na tenderima.

"Jasno im je predočeno da Srbija hoće da sačuva svoje prirodne resurse. Veliko interesovanje su pokazali za energetiku, obnovljive i klasične izvore energije, zatim za visokosofisticirane tehnologije, za geologiju, rudarstvo, istraživanja, plasiranje njihovih tehnologija za preradu određenih metala, južni krak 'Južnog toka'", rekao je Bačević.

"Ono što su bile nadležnosti mog ministarstva o 'Južnom toku', urađeno je pre roka obećanog u Rusiji. Završen je prostorni plan posebne namene, koji je bio osnov za proglašenje 'Južnog toka' nacionalnim projektom. Sada se realizacija projekta prenela na teren drugih i odgovor tražite od njih", rekao je Bačević.

On je najvio da krajem meseca putuje u Moskvu gde će razgovarati s kopredsednikom Komiteta za međuvladinu saradnju, a jedna od tema koja je najavljena je i "Južni tok".

"Kod nas je novac bio problem, ali je Vlada Srbije dala garancije 'Srbijagasu' da se obezbede sredstva za početak posla. Ne vidim nijednu pravnu prepreku da realizacija projekta ne počne. Mogući odgovor na pitanje je da izvođački projekat nije do kraja završen, ali to nije nadležnost mog ministarstva", rekao je Bačević.

On je upozorio na to da Srbija sporo i teško izlazi iz krize, a osnovni razlog leži u tome što za kapitalne investicije nema spremnu projektnu dokumentaciju, a bez toga na ozbiljne svetske investitore ne može da računa.

Posle prostornog plana posebne namene za "Južni tok", koji je urađen 20 dana pre roka, radi se i planski osnov za južni krak ovog gasovoda, koji će ići ka Makedoniji i KiM, a u realizaciju tog projekta spremni su da se uključe i investitori iz američke države Ilinois, istakao je Bačević.

On je kazao da je plovni kanal Dunav-Morava-Vardar najveći projekat kojim ova država perspektivno raspolaže, da je interesovanje Amerikanaca za plovni kanal ravno interesovanju Kineza, a i oni su ponudili svoja iskustva u izradi studije izvodljivosti.

Na opasku da je sa Kinezima već dogovorena studija izvodljivosti za plovni kanal, on je odgovorio da i Amerikanci to znaju, ali, u protokolu sa Kinezima jasno piše da ne suspendujemo pravo da o tom projektu razgovaramo i sa drugima.

"Radiće onaj ko bude ponudio najbolje uslove. Oni će, možda, i zajedno sa Kinezima da uđu u tu priču, posrednik sam u tim razgovorima", rekao je Bačević i dodao da Srbija ne plaća izradu te studije

"To je njihova obaveza, a naša je prostorni plan. Mene su optužili da sam tim protokolom sa Kinezima zadužio Srbiju. Srbiju nisam zadužio nijednim centom. Na kraju, ta studija će pokazati da li će se uopšte realizovati projekat", kazao je on.

Bačević tvrdi da nikada nije rekao da će se taj projekat realizovati, već samo da to želi.

"Zlonamerni ljudi govore samo o plovilima, pa izmišljaju kako se planiraju brodovi nosivosti od preko 5.000 tona. To su prekoekeanski brodovi, to nijedan normalan čovek ne bi mogao da izjavi", kazao je on.

Bačević je naveo da plovnost samo jedan od sadržaja tog projekta, tu su još i poljoprivreda, energetika, turizam, razvoj sela...

"To je najveća razvojna šansa Srbije i ne želim da je propustim zbog nemara ili da budem malodušan pa da se sklonim. Prihvatio sam na sebe sve te strelice, spreman da se borim do kraja. Ovo radim iz uverenja, to je 'Maršalov plan' za Srbiju", istakao je Bačević i dodao da nijedan novi zahtev za istraživanje nikla nije dobio.

"Priča oko nikla bila je probni balon, kao što je to sada Goran Knežević doživeo s mlekom. DS dezinformiše javnost, jer kontroliše mnoge medije. Mene su optužili da 300.000 građana Srbije hoću da otrujem niklom", kazao je Bačević.

On je rekao da nema ništa protiv da njegova stranka (SNS) oceni njegov rad i da ima saradnike čijim je radom zadovoljan - to su vrhunski profesionalci i ne postoji ništa što je ovo ministarstvo trebalo da uradi, a da se zakasnilo ili da je loše urađeno ili je vlada vratila na doradu.

"Ako neko želi da mi vidi leđa, to je nešto što ja ne znam, a trebalo bi da znam. Taj neko to treba da mi kaže. Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, svejedno. To je kolegijalno", smatra Bačević.

(Tanjug, foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image