• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski Davos bio konstruktivan

Jubilarni, 20. Kopaonik biznis forum, protekao je u znaku konstruktivne saradnje i produktivne rasprave predstavnika privrede i države,

Cilj dijaloga je bilo uspostavljanje održivog modela razvoja Srbije kroz nove inicijative reindustrializacije, navodi se u predlogu zaključaka uoči današnjeg zatvaranja ovog skupa.

Na popularno zvanom "srpskom Davosu", održanom od 12. do 15. marta u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora Srbije, srpski privrednici su ispoljili očekivanje prema Vladi da stvori povoljno, predvidivo poslovno okruženje i da posebno podstakne one privredne grane gde Srbija ima konkurentsku prednost i potencijal za rast izvoza.

To će se, kako se navodi u dokumentu dostavljenom Tanjugu, ostvariti izgradnjom delotvornog pravnog okvira za poslovanje, kao i ulaganjem u infrastrukturu.

Najviši državni zvaničnici pozvali su privrednike da učestvuju u stvaranju povoljnijeg regulatornog okvira, a naročito u pripremi Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o radu, čija neefikasnost, kako se navodi, najviše sputava poslovanje danas.

O potrebi za efikasnijom javnom upravom govorili su i strani investitori i predstavnici Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, upozorivši još jednom na potrebu da se smanji javna potrošnja i pokrenu strukturne reforme javnog sektora. Korporativizaciju javnih preduzeća podržala je i guverner Narodne banke Srbije, naglasivši da izvršna vlast i NBS moraju da sarađuju i da samo kroz koordinaciju monetarne i fiskalne politike možemo da obezbedimo povećanje konkurentnosti i stvorimo uslove za dugoroču makroekonomsku stabilnost i jak dinar.

Posebno indikativna analiza neefikasnosti javnog sektora i opterećenja koje proizvodi, predstavljena je na panelu koji se bavio makroekonomskom stabilnošću. Upoređen je godišnji obrt javnog sektora koji se izražava visokim gubicima i pozitivni obrt privatnog sektora.

Neto pozitivni efekat ne može da pokrije nivo gubitaka i da finansira socijalne transfere. Drugim rečima, bez reforme javnog sektora ukupan iznos prikupljenih poreza i doprinosa koje u budžet uplaćuje deo privrede koji pozitivno posluje nedovoljan je za normalno funkcionisanje države i uzrokuje zaduživanje kao način pokrivanja deficita.

Na forumu je razgovarano i o širem kontekstu evropskih integracija koji pored političkih pitanja, podrazumeva i niz reformi, a posebno pravosuđa.

Privrednici su u izlaganjima istakli da rad pravosuđa utiče na cenu novca, s obzirom da ograničena mogućnost oslanjanja na efikasnu primenu ugovora poskupljuje poslovanje.

Posebno su raspravljane i pojedine sektorske politike, uloga finansijskih institucija i pitanje regionalnog razvoja, a iz oblasti menadžmenta se razgovaralo o izazovima savremenog upravljanja preduzećima.
Na forumu se, navodi se dalje, osećao snažan duh saradnje i razumevanja neophodnosti zajedničkog delovanja radi prevazilaženja ozbiljnih ekonomskih problema.

Forumu je prisustvovalo preko 500 učesnika, što je dodatno potvrdilo značaj okupljanja predstavnika države, privrede, međunarodnih institucija i akademske zajednice radi usaglašavanja ekonomskih prioriteta države.

(Tanjug Foto Tanjug Filip Krajinčanić)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vicko ML

Ma kakav crni Davos. Sve grobar do grobara Srpske privrede sedeo i mlatio praznu slamu.

special image