• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji posao ima 1.716.499 ljudi

Ukupan broj zaposlenih u januaru 2013. godine procenjuje se na 1.716.499, što je za 0,4 odsto manje nego u prethodnom mesecu i za 1,3 odsto manje nego u januaru 2012.

Ovi podaci navedeni su navedeno u novom broju časopisa "Konjukturni trendovi", koji izdaje Privredna komora Srbije.

Procene ukazuju da je od ukupnog broja zaposlenih, 1.335.895 ljudi radilo u sektoru pravnih lica, dok se ostalih 380.604 vode kao privatni preduzetnici i zaposleni kod njih.

U apsolutnim pokazateljima, najveći pad zaposlenosti u ovom periodu evedentiran je u prerađivačkoj industriji, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, građevinarstvu, trgovini, saobraćaju i poljoprivredi.

Istovremeno, najviše je povećan broj radnika u uslužnim delatnostima, poput stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti, kao i finansijskih delatnosti, administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, informatičkih i komunikacionih delatnosti i državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja.

Nezaposlenih je u januaru 2013. godine ukupno bilo 778.739, što je za čak 2,3 odsto više nego u prethodnom mesecu i za 1,9 odsto više nego u odgovarajućem mesecu prethodne godine.

Dugoročna nezaposlenost je samo tokom jednog meseca januara povećana za 1,7 odsto, dok je za poslednjih godinu dana, u poređenju sa januarom 2012. godine, povećana za visokih 4,8 odsto, što je siguran pokazatelj nedovoljne investicione aktivnosti u zemlji.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vukota

Stvarno je teska situacija..nazalost godine prolaze.ja ne radim nigde i imam 30 god i kad napunim 65 ko ce mi dati penziju?dali sam ja kriv sto u drzavi nema posla??

Ljuba

Radim kao obezbedjenje preko agencije naravno.Sat rada mi je 95din,radim 12h dnevno,mesecno oko 17-18000din,naravno nemam socijalno,nista,nece da me prijave.A zavrsio sam GSP skolu za teh.drumskog saobraćaja,a za fakultet nemam para,a da upadnem u gsp da bar cistim autobuse mogu samo da sanjam,jer nemam vezu a ni pare da platim.Ja sam mlad,ne izdrzavam se jos sam,ne znam kako misle da osnujem porodicu,hoce belu kugu da sprece, i tata bi sine.Juce odem na sajam(da gledam promoterke) i gledam idu tata i sin, i sin bira,tata placa,isti ti divljaju ulicama.Neka nam je bog u pomoci.

DzabaSve

To je fascinantan podatak da sa platama od 200 do 300 eura pod uslovom da ih dobijaju na vreme,a da zaboravih,staz,zdravstveno i penziono osiguranje ne racunam uz minimalac od 22 soma u Srbiji se extra zivi...pitam se gde je Svedski socijalizam,promene ..

special image