• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija obezbedila gas u narednih deset godina

Dva ugovora o isporuci ruskog gasa Srbiji do 2021. godine potpisana su danas u Vladi Srbije.

Prvi od ugovora koji će zemlji obezbediti potpunu bezbednost u snabdevanju i nižu cenu gasa u narednih 10 godina, potpisali su predsednik UO Gasprom eksporta Aleksej Miler i direktor Jugorosgasa Vladimir Koldin, a drugi su potpisali Miler, u ime Gasprom eksporta, i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i srpski ministar za prirodne resurse, rudarstvo i prostorno planiranje Milan Bačević.

Najbitnije pogodnosti novog ugovora, kojim se Srbiji garantuje isporuka do pet milijardi kubika gasa godišnje jesu, kako je istaknuto "njegova fleksibilnost, neplaćanje penala i mogućnost da se cena gasa dodatno snizi".

Pre potpisavanja ugovora, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić se sastao sa Milerom iza zatvorenih vrata, a potom su delegacije Vlade i Gasproma razgovarale o budućim zajedničkim planovima i poslovima.

Dačić je istakao da je Rusija najvažniji spoljnopolitički partner Srbije, a odnosi i poslovi sa Gaspromom od vitalnog značaja, jer je "reč o velikim investicijama i poslovima koji mogu da podignu sveukupni odnos dveju država".

"Uslovi iz ovog ugovora spadaju u najbolje moguće preferencijalne uslove u svetu", naglasio je premijer.

On je naglasio da je interes Srbije i njene vlade da gas bude što jeftiniji, kao i stabilna isporuka i fleksibilnost u plaćanju i neplaćanje penala.

Premijer Dačić je najavio da će 10. i 11. aprila boraviti u Ruskoj Federaciji, i naglasio da je saradnja i najveći mogući stepen razumevanja u odnosima Rusije i Srbije put ka potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu dve države.

Dačić je istakao značaj ranije popisanih ugovora sa Rusijom, i posebno izdvojio onaj u vezi sa NIS-om, gde je obim investicije bio dve milijarde evra, i dodao da se u narednom periodu mogu očekivati još dodatne tri milijarde evra.

Premijer je najavio da se, u saradnji s Rusijom, između ostalog, planira izgradnja gasnih centrala, stabilna cena isporuke gasa velikim gigantima, kao što su Azotara u Panečevu ili "Petrohemija", kao i mogućnost izgradnje još nekoliko podzemnih skladišta kao što je u Banatskom dvoru.

"U narednoj godini, a možda i ranije, biće realizovana investicija od 1,7 milijardi evra, a to je izgradnja Južnog toka. Nadam se da će ta investicija biti završena do 2016. godine i da će u narednim godinama imati multiplikovan efekat", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je za Srbiju važan krak Južnog toka koji ide ka Republici Srpskoj, kao i mogućnost da domaće kompanije učestvuju u izvođenju radova i angažovanje domaće opreme.

Premijer je kazao da će Vlada koju vodi poštovati dogovore prethodne vlade u vezi s Kosovom i Metohijom, a kako ne bi one sporazume i dogovore koje je postigla s prijateljima, kao što je Rusija.

"Želimo da rezultat naše saradnje bude uspeh koji će se meriti rezultatima koje će postići ovi ugovori", zaključio je Dačić.

predsednik UO Gasprom eksporta Aleksej Miler će se tokom dana sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image