• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izabrana Biznis dama 2012. godine

Zlatna plaketa "Biznis dama godine" dodeljena je danas, na svečanosti u republičkom parlamentu, direktorki preduzeća Eco Global, Veri Ristić.

Ona je priznanje dobila za ulaganje u obnovljive resurse -mini hidrocentrale i elektrane na solarni pogon Merdare.

Priznanja Kluba privrednih novinara"Biznis i kreativne dame Srbije", pod pokroviteljstvom predsednika Skupštine Srbije Neboše Stefanovića, uručene su danas po četvrti put, ženama koje su se tokom 2012. godine posebno istakle u poslu kojim se bave.

Zahvaljujući na priznjanju, Ristićeva je rekla da je njen posao, kao i posao svih žena preduzetnica izuzetno naporan i da iziskuje žrtvovanje, ali da je važno da poslovne žene budu uporne i da ne odustaju.

Plaketu Biznis dama godine dobile su direktorka marketinga Koka Kole HBC-Srbija, Marija Anargyrou Nikolić, za inovativnost u marketingu, Jovanka Lević iz Instituta za prehrambene tehnologije FINS, za primenu nauke u prehrambenoj industriji, Tatjana Đorđević iz kompanije AVM Mehanika, za dobar primer samozapošljavanja i razvoj domaće proizvodnje.

Ista priznanja dodeljena su i vlasnici farme mlečnih krava "Stara", Sanji Bugarski, za očuvanje i unapređenje razvoja govedarstva, zatim Nataši Milanović iz Biosila, za proizvodnju i preradu organskih proizvoda, Zorici Đoković iz Škole "Drvo-art", za unapređenje nastave, i Ana Brnabić iz PEXIM Fondacije, za društveno odgovorno poslovanje.

Priznanje "Kreativne dame" dodeljeno je primarijusu dr Anki Stanojčić za posvećnost struci i kreativnost, Angeli Klajner sa "Bucinog salaša" za razvoj etno turizma i direktoru Beogradskog festivala igre, Aji Jung, za organizaciju Festivala.

Istim priznanjem nagrađene su i umetnički direktor pevačke grupe Prelo, Marijana Butulija, za očuvanje srpske tradicionalne muzike i Slovenka Rosić Vučić iz preduzeća Volos, za kreativnost u proizvodnji trikotaže.

Čestitajući biznis damama na nagradama i poslovnim rezultatima u 2012, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović ukazao je na značaj poboljšanja položaja žena u društvu, dodajući da je važno da se o njima brine više nego što je slučaj bio do sada, kako bi one bile ravnopravne s muškarcima.

On je rekao da su planirane izmene i dopune zakona o radu, čiji je cilj da se poboljša položaj žene u društvu, i dodatno zaštite majke i deca. Izmenama i dopunama se, između ostalog, obezbeđuje da trudnice zaposlene na određeno vreme ne mogu dobiti otkaz ugovora o radu, već će im radni odnos biti produžen do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Stefanović je istakao da su poslovne žene važni činioci privrede, da doprinose pokretanju društva, i da su često u nekim poslovima čak bolje od muškaraca.

Žiri za dodelu priznanja, u okviru projekta Kluba privrednih novinara "Uspešne žene Srbije", činili su novinari ekonomskih redakcija domaćih štampanih i elektronskih medija, među kojima i novinarka Tanjuga, Gordana Divnić.

Prema procenama, od oko 110.000 preduzeća u Srbiji, samo 25 odsto je u vlasništvu žena. Od toga je čak 17 odsto preduzeća koja su samo registrovana na ime neke dame, što znači da su žene samo "na papiru" vlasnice firmi, u kojima zapravo ne rade.

Prema statistici, tek jedna od 10 dama može se nazvati preduzetnicom, što je znatno lošiji rezultat u odnosu na mušku populaciju, gde na četiri muškarca dolazi jedan preduzetnik, navode iz Kluba privrednih novinara.

(Tanjug Foto Tanjug Rade Prelić)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dana

Bravo, bravo!

special image