• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"14. oktobar" nije ispao sa spiska namenske

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je kruševačko preduzeće IMK "14. oktobar" uvršteno u kategoriju proizvođača naoružanja i vojne opreme.

To je određeno rešenjem Vlade o određivanju preduzeća značajnih za odbranu Srbije iz jula 2011. godine, koje je i dalje na snazi.

Kako je agenciji Beta rečeno u tom Ministarstvu, u toku je izrada Programa finansijske konsolidacije privrednih društava u koji je uključen i IMK "14. oktobar", i koji predviđa njihovu konsolidaciju kroz konverziju dugovanja u osnovni kapital, što treba da stvori povoljnije uslove za dalje poslovanje.

Predstavnici fabričkog Samostalnog sindikata su ranije izneli bojazan da se IMK "14. oktobar" više ne nalazi na spisku preduzeća koja se bave namenskom proizvodnjom uz napomenu da je taj status za fabriku veoma bitan jer su radnici kruševačkog preduzeća nekada primali platu upravo zahvaljujući tim poslovima.

U tom Ministarstvu su podsetili da je IMK "14. oktobar" u protekle tri godine bio angažovan od strane Vojno tehničkog instituta u okviru naučno straživačkih projekata vezanih za razvoj elemenata lansera raketnog samohodnog višecevnog modularnog i logističkog vozila i dodali da se rad po tim ugovorima nastavlja i u ovoj godini.

"IMK '14. oktobar' je određen za finalistu sistema i očekuje se da to preduzeće realizuje serijsku proizvodnju za potrebe opremanja Vojske Srbije tim sredstvima", rečeno je u Ministarstvu odbrane.

Kako je navedeno, "IMK 14. oktobar" će i tokom 2013. godine nastaviti rad u okviru naučno istraživačkih projekata vezanih za modernizaciju tenka M-84, na čemu radi od 2011. godine.

Predviđeno je da se fabrički kapaciteti angažuju na integraciji sklopova integralne pogonske grupe kao i na izradi otkivaka za proizvodnju nove kovane gusenice za navedeni tenk.

U Ministarstvu su naveli i da je planirano da u 2013. godini, IMK "14. oktobar", kao kooperant čačanske "Slobode", učestvuje u izradi nulte serije municije 122mm povećanog dometa, za koju je tokom prethodne dve godine, kruševačko preduzeće bilo angažovano na izradi prototipske košuljice tih projektila.

Takođe su izrazili očekivanje da, kada se budu stekli uslovi za serijsku proizvodnju pomenutog tipa municije, "14.oktobar" bude jedan od kooperanata.

Industrija mašina i komponenata "14. oktobar" je u većinskom državnom vlasništvu i zapošljava 1.550 radnika, kojima se duguje deset i po plata i koji su od 6. marta u svakodnevnim protestnim šetnjama tražeći promenu dela članova Nadzornog odbora (što je Vlada Srbije u četvrtak učinila), smenu generalnog direktora, upošljavanje preduzeća i redovnu isplatu zarada.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sile

Imk 14 oktobar,samo napred!Podrzavaju vas radnici cele Srbije i regiona.

special image