• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pao" dogovor, otkazan protest stočara

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine (CAPMV) saopštila je da je postigla dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede i da je zato otkazan protest zbog premija, koji je najavljen za sutra.

U saopštenju, koje je potpisala predsednica te asocijacije Sanja Bugarski, piše da će sutra biti potpisati sporazum sa ministrom Goranom Kneževićem u kojem će biti jasno precizirane odredbe i način rešavanja navedenih problema.

"Obaveštavamo javnost da je protest otkazan, jer je CAPMV postigla željeni cilj", poručuju iz te asocijacije.

Ta asocijacija je nameravala da sutra ispred zgrade Vlade Srbije organizuje protest zbog neisplaćenih zaostalih premija i regresa, kao i drugih neispunjenih obaveza države prema stočarima.

Isplata premija po litru mleka za četvrti kvartal prošle godine i lanjskih regresa za genetsko unapređivanje stočarstva, samo su deo zahteva o čijem ispunjenju proizvođači žele da razgovaraju sa premijerom Ivicom Dačićem, ili sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Predsednica te asocijacije Sanja Bugarski kazala je pre razgovora sa Ministarstvom da su proizvođači podneli zahteve za regresiranje još u junu prošle godine i da su, umesto prinadležnosti koje im sleduju, dobili novu uredbu za tu oblast sa "odredbama kakvih nema nigde u svetu i koje je praktično nemoguće ispuniti".

"Na taj način je Ministarstvo poljoprivrede obmanulo govedare", rekla je ona i naglasila da regresi za genetsko unapređivanje stočarstva u Srbiji kasne deset meseci, dok s druge strane "ukoliko stočar zakasni samo jedan dan u plaćanju svojih obaveza, on automatski trpi posledice".

Stočari insistiraju i na tome da se ubuduće uredbe koje se odnose na tu oblast domaćeg agrara pripremaju u dogovoru sa njima, rekla je Sanja Bugarski.

Ona je upozorila da zbog posledica lanjske suše preti još masovnije klanje stoke i podsetila da teško stanje stočarstva u Srbiji traje godinama, tako da je broj grla u zemlji sa oko 1,2 miliona pre dve decenije spao na svega 400.000 komada.

Isplate premija za mleko nastavljaju se svakodnevno i biće u potpunosti realizovane tokom aprila, a poljoprivrednici od danas mogu kupiti regresirano dizel gorivo, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je tokom marta 2013. isplatilo preko 900 miliona dinara podsticaja poljoprivrednim proizvođačima.

Isplaćeno je 284 miliona dinara premija za mleko predato mlekarama u poslednjem kvartalu prošle godine.

"Isplata podsticaja u poljoprivredi bi bila još efikasnija da tokom prošlog meseca nije došlo do prinudne naplate Ministarstvu u iznosu od 180 miliona dinara, zbog neodgovorne politike bivšeg ministra Saše Dragina (DS)", navedeno je u saopštenju.

Od danas pa do kraja maja 2013. godine poljoprivrednici mogu kupiti regresirano dizel gorivo na maloprodajnim objektima ovlašćenog distributera - NIS AD.

Važeća maloprodajna cena dizel goriva, koju plaća kupac regresira se u visini od 50 dinara po litri goriva. Centralna asocijacija proizvođača mleka u Vojvodini najavila je, međuti, ranije danas da će sutra u podne u Beogradu organizovati protest ispred zgrade Vlade Srbije zbog neisplaćenih zaostalih premija i regresa kao i drugih neispunjenih obaveza države prema stočarima.

(MONDO/Agencije Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image