• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZIT: Fijat gura srpski izvoz

U prva dva meseca ove godine Srbija je zabeležila skokovit rast spoljnotrgovinske razmene u odnosu na isti period 2012. godine, objavljeno je u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Ukupne izvozno-uvozne aktivnosti su porasle u prva dva meseca 2013. godine na oko 4,8 milijardi dolara, sa 4,15 milijardi u istom periodu prošle godine.

Dinamika rasta plasmana robe na inostrano tržište bila je osetno veća nego na strani uvoza. Tako je izvoz u januaru i februaru tekuće godine povećan za čitavih 33,7 odsto na gotovo 1,9 milijardi dolara, u odnosu na 1,4 milijardu dolara u prva dva meseca 2012.

Istovremeno, uvoz je porastao sa oko 2,7 milijardi dolara na 2,9 milijardi, odnosno za 6,8 odsto. Usled takve dinamike izvoza i uvoza u prva dva meseca ove godine beleži se smanjenje spoljnotrgovinskog deficita Srbije na 1,05 milijardi, odnosno za 21,3 odsto u odnosu na stanje iz prva dva meseca 2012.

Pokrivenost uvoza izvozom je osetno poboljšana, sa 51,2 procenta na 64,1 odsto.

Pozitivna dinamika spoljnotrgovinske razmene Srbije sa svetom u prva dva meseca 2013. godine predominantno je rezultat investicije u kragujevački Fijat, navodi se u biltenu IZIT-a. U naznačenom periodu sektor proizvodnje motornih vozila i prikolica uvećao je izvoz za nešto više od četiri puta, nego u prva dva meseca 2012. godine.

Sa stanovišta izvoza, najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u periodu januar - februar 2013. su Italija, Nemačka, Rusija i Bosna i Hercegovina.

Udeo te četiri zemlje u ukupnim izvoznim aktivnostima Srbije u prva dva meseca je 45,4 odsto. Posebno je porastao izvoz u Italiju - za oko dva puta, što je vrlo verovatno rezultat izvoza automobila iz kragujevačkih pogona na to tržište.

Udeo Italije u ukupnom plasmanu robe iz Srbije na međunarodno tržište povećan je sa 11 odsto u prva dva meseca lane na 17,4 odsto u istom vremenskom intervalu 2013.

Na strani uvoza, najznačajniji spoljnotrgovinski partneri u prva dva meseca 2013. su Rusija, Nemačka, Italija i Kina.

Te četiri zemlje participirale su sa 40,2 odsto u ukupnim srpskim nabavkama sa ino tržišta u periodu januar - februar 2013. godine. Sa svih tih tržišta uvoz je porastao, izuzev sa ruskog, sa kojim je registrovano smanjenje uvoza po stopi od 22,6 odsto.

Najnepovoljniji spoljnotrgovinski saldo srpska privreda je u prva dva meseca 2013. godine imala sa Kinom - 218,2 miliona dolara, što je činilo 20,7 odsto ukupnog negativnog spoljnotrgovinskog salda Srbije.

Na drugom mestu je Rusija sa kojom je realizovan je deficit od oko 186 miliona dolara, što je činilo 17,6 odsto ukupnog deficita zemlje u periodu januar - februar 2013. godine.

Na trećem mestu je Poljska sa 98 miliona dolara negativnog salda, što je verovatno posledica uvoza nekih komponenti za potrebe kragujevačkog Fijata.

Naime, uvoz sa poljskog tržišta je porastao sa oko 54 miliona dolara za prva dva meseca 2012. na oko 136 miliona u istom periodu ove godine, ili za čitavih 2,5 puta.

Te tri zemlje činile su čak 47,6 odsto ukupnog negativnog spoljnotrgovinskog salda srpske privrede u periodu januar - februar 2013. godine.

Osetno je redukovan negativan spoljnotrgovinski saldo sa Rusijom, za 44,3 odsto, uglavnom zbog značajnog smanjenja uvoza energenata iz te zemlje i delom usled jačanja izvoznih aktivnosti na to tržište.

Tradicionalno, spoljnotrgovinski suficit Srbija i u prva dva meseca 2013. godine beleži u robnoj razmeni sa Bosnom i Hercegovinom - 85 miliona dolara, Crnom Gorom - 64 miliona i Makedonijom - 32 miliona.

(Tanjug, Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image