• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obuka za manji poslovni rizik

Nezaposleni sa dobrim poslovnim idejama i ove godine bi mogli da računaju na sredstva za samozapošljavanje, ali tek ako tokom trodnevne provere potvrde sposobnosti i spremnost za privatni biznis.

Nezaposleni sa dobrim poslovnim idejama i ove godine bi mogli da računaju na sredstva za samozapošljavanje, ali tek ako tokom trodnevne provere potvrde sposobnosti i spremnost za privatni biznis.

Prema najavama iz Nacionalne službe za zapošljavanje, i u ovoj godini se nastavlja sprovodjenje programa samozapošljavanja, s tim što više neće biti ograničeni konkursima u trajanju od mesec dana.

Znači, sva lica sa evidencije moći će onog trenutka kada reše da se pozabave rešavanjem zapošljavanja, a da pri to imaju dobru i opravdanu poslovnu zamisao, da se obrate svom savetniku i zatraže novčanu podršku NSZ, i to tokom čitave godine, sve do raspodele sredstava izdvojenih u ove namene, piše "Politika".

Medjutim, ova promena, kako se najavljuje u „Poslovima”, oglasnim novinama NSZ, sa sobom povlači i detaljno razmatranje šansi za bavljenje planiranim poslom i opstanak na tržištu.

Osim toga, svi zainteresovani za korišćenje sredstava samozapošljavanja, bez obzira na to da li će dobiti novac ili ne, moraju da prodju obuku u trajanju od tri dana, da bi se iskristalisali njihovi kapaciteti za bavljenje preduzetništvom.

To podrazumeva upoznavanje sa opštim uslovima koji moraju da budu ispunjeni da bi se lice bavilo preduzetništvom, od registracije firme, obaveze prema poreskim organima, uplate doprinosa, sa čime većina kandidata ranije nije imala dodira.

Ovim merama u startu se na neki način čini usluga zainteresovanim kandidatima da izbegnu rizik neuspeha, odnosno, u tom slučaju, postupak vraćanja novca NSZ.

Stoga će i savetodavci, ali i zaposleni u poslovnim centrima dobiti veću slobodu u proceni opravdanosti ideja potencijalnih korisnika sredstava za samozapošljavanje, da bi novac bio iskorišćen na pravi način.

Imajući sve ovo u vidu, kao normalan sled stvari pripremljen je i integrisani postupak procedure za odobravanje sredstava, kao vid olakšice, kako kandidatima, tako i zaposlenima u filijalama NSZ.

Kad govorimo o novcu, u najavi je i promena iznosa sredstava za samozapošljavanje koji se prethodnih godina odredjivao u zavisnosti od kategorije (godine starosti, invalidi, samohrani roditelji, korisnici novčane naknade, nezaposleni stariji od 50 godina...).

Ideja je da ubuduće iznos bude isti za sve kategorije, jer je tržišna utakmica za sve ista. Tačan iznos još nije definisan, jer je i NSZ na privremenom finansiranju, i sve opet zavisi od efikasnosti u sredjivanju aktuelne situacije u zemlji, to jest od toga kada će Vlada biti formirana i početi da radi.

Kada sve krene, prednost pri odobravanju sredstava imaće dobre poslovne ideje dugoročno nezaposlenih lica, lica sa invaliditetom, mladjih od 30 godina i starijih od 45-50 godina, kao i utvrdjeni viškovi, interno raseljena i izbegla lica, Romi, žene i kritične kategorije nezaposlenih.

Inače, prošle godine je pet hiljada nezaposlenih, korišćenjem sredstava iz programa samozapošljavanja, pokrenulo sopstveni posao. Broj zainteresovanih bio je 50 odsto veći, s tim što je na raspodelu uticala struktura kandidata, ali i iznos planiranih sredstava.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image