• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupo će vas koštati pokloni iz inostranstva

Poklon koji nam šalju prijatelji i rodbina iz inostranstva može znatno da nas košta, zbog carinskih propisa. Takođe, za robu skuplju od 50 evra, koju sami naručite, dažbine iznose gotovo 40 evra.

Tako pokloni iz drugih zemalja, vredni do 70 evra ne podležu naplati uvoznih dažbina. Isto je i sa kupljenom robom koja nije skuplja od 50 evra. Sve vrednije pošiljke od toga biće ocarinjene na granici.

Koliko nas, zapravo, koštaju poštanske pošiljke iz "belog sveta" postalo je aktuelno pitanje upravo proteklih dana, otkako je i žiteljima Srbije omogućeno da posredstvom PayPala kupuju robu sa svetskog tržišta, putem interneta.

Kod robe koja se carini, za osnovicu se uzima vrednost uvećana za troškove transporta i poštarine. Na tako ocarinjenu vrednost primenjuje se još i stopa PDV, koja je u Srbiji na većinu predmeta 20 odsto. Niža stopa PDV, od osam odsto, naplaćuje se samo na određenu vrstu robe, poput kompjutera.

"Uvozne dažbine na pošiljke koje građani primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju, obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV", ističu za "Novosti" u Upravi carine Srbije.

Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto. Trenutno je za naše građane povoljnije da robu primaju putem obične pošte.

Tako, na primer, jakna naručena iz inostranstva košta 80 evra. Transport je plaćen 10 evra, pa je carinska osnovica 90 evra. Carina iznosi devet evra. Na ukupno 99 evra Srbija zaračunava još PDV od 20 odsto, a to je još 19,8 evra. Tako jakna od 80 evra našeg građanina košta ukupno 118,8 evra.

Osim računa, pri carinjenju službenici, prema zakonu, mogu da koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe u katalozima i na internet stranicama sa istovetnom robom.

Kada se kupuje preko stranih aukcijskih internet-sajtova, postoji mogućnost da se roba veće vrednosti kupi za neuporedivo manju cenu. Postavlja se pitanje koju osnovu će, u tom slučaju, Uprava carine uzeti za obračun?

"Prednost PayPala je što naši građani sada mogu iz Srbije da plaćaju svojim karticama. U tom slučaju, na osnovu te transakcije izvršene preko Pay Palla, imaćemo stvarno plaćenu vrednost robe koja pristiže", rečeno je "Novostima" u Upravi carine.

(MONDO, foto: Ilustracija/Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Dobro je znati da bi ta jakna, koja je preko 80 evra i koja će nas koštati 118 evra, u načim prodavnicama bila barem 160 evra.

Sky

Imajte u vidu da kada se salje FedExom domaca kompanija sa FedEx licencom uzima jos 60 eura na svaki paket koji se ocarini za njihove spediterske usluge. Tako npr uredjaj koji sam kupio za 52 eura sa postarinom kosta 70ak eura, carina i porez na to su jos 30 eura i njihove "usluge" 60eura. Izbegavati ih po svaku cenu.

Ja

Postarinu placas kako okrenes, a carinu takodje placas ako su vrednost robe i postarina zajedno preko 50 eura, bez obzira sto je sama roba ispod limita

special image