• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Farmakom MB duguje i državi i rudarima

U dva rudnika u vlasništvu koncerna Farmakom radnici štrajkuju zbog plata, a državi se duguje za korišćenje ruda.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja saopštilo je danas da koncern Farmakom MB državi Srbiji duguje 195.652.840 dinara na ime naknade za korišćenje mineralnih sirovina.

"I pored obaveštenja i opomena, dug do danas nije izmiren", navodi se u saopštenju.

Rudnik antimona Zavorje i Štira kod Zajače u opštini Loznica, u kome rudari štrajkuju zbog neisplaćenih plata, u vlasništvu su koncerna Farmakom MB, odnosno Miroslava Bogićevića, dodaje se u saopštenju.

Taj koncern je, prilikom kupovine rudnika Zavorje i Štira kod Zajače, preuzeo obavezu da pokrene i održava proizvodnju u tim rudnicima, sa svim pratećim obavezama, uključujući i sve obaveze prema zaposlenima.

Sada je, međutim, pokrenut štrajk u tim rudnicima, navodi se u saopštenju i dodaje da je nezadovoljstvo 54 rudara nastalo zbog neisplaćenih ličnih dohodaka od decembra prošle godine, kao i neuplaćenog zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Prema informacijama rudara koji štrajkuju, u više navrata su pokušali da s rukovodstvom rudnika dođu do nekog rešenja kako ne bi došlo do prekida rada, ali očigledno nije postignut dogovor, navodi se u saopštenju.

Za ovo ležište koncern Farmakom MB je dobio istražno pravo 25. maja 2012. godine sa rokom važenja do 25. maja 2015. i bio je dužan da za rudnik antimona Zavorje i Štira do 30. juna 2011. pribavi novo odobrenje za izvođenje radova i otpočne sa eksploatacijom mineralne sirovine.

Taj koncern, međutim, do danas nije ispunio svoje obaveze po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je u kontaktu s rudarima koji traže samo ono što su u prethodnom periodu zaradili.

Ministarstvo će, prema Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, uputiti republičkog rudarskog inspektora u rudnik antimona Zavorje i Štira da utvrdi ispunjavanje uslova koji se tiču bezbednosti i zdravlja ljudi i sigurnost objekata, najavljeno je u saopštenju.

Rudari zaposleni u rudnicima antimona u Zajači kod Loznice , koji rade u okviru Koncerna Farmakom MB, otpočeli su generalni štrajk, koji će, kako kažu, obustaviti kada im budu islplaćene prethodne četiri plate.


Predsednik Štrajkačkog odbora rudara u Zajači Goran Radić rekao je Tanjugu da je juče u 15 sati pokrenut generalni štrajk i da su tada rudari ušli u jamu okna 447, a nakon nešto više od 24 sata izašli su i nastavili protest na otvorenom.


Prema njegovim rečima, rudari su od 15. marta u pregovorima sa vlasnikom Farmakoma Miroslavom Bogićevićem iz Šapca, a pre sedam dana je postignut dogovor o isplati prvih 30.000 dinara, nakon čega je trebalo da usledi ostatak, ali taj sporazum nije ispoštovan.

Predstavnici tog Koncerna danas su dolazili da nastave sa pregovorima i najavili da će nastavak rešavanja tog problema da se odloži najdalje do ponedeljka, ali su rudari smatrali da više nema mesta za postizanje takvog sporazuma, naveo je Radić.

On je dodao da je o problemu zajačkih rudara obavešteno Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, čiji su predstavnici rekli da će doći na lice mesta da se upoznaju sa situacijom neposredno od rudara, a ne od rukovodilaca Koncerna.

Iz Ministarstva su predložili da rudari izađu iz jame kako ne bi ugrozili svoje zdravlje, što je danas u 15.30 sati ispoštovano.

Novembarska plata rudarima u Zajači isplaćena je 1. februara, nakon čega nisu usledile isplate preostalih zarada, precizirao je Radić.

Uspeo sam uz velike pregovore da izvedem rudare iz jame, da ne bih ugrozio njihove živote, iako su me ucenjivali rukovodioci da sam ih ja naterao u jamu, rekao je Radić i istakao da rudari žele samo da im se isplate zarade i da ne žele ništa što nije njihovo.

Član Štrajkačkog odbora Dejan Lazić rekao je Tanjugu da su do izlazka iz jame tri rudara bila hospitalizovana i da su primali infuziju, a dobili su i tablete protiv povišenog krvnog pritiska.

Lazić je istakao da Farmakom MB nije od početka godine uplaćivao socijalno i penziono osiguranje radnicima i članovima njihovih porodica.

Prema njegovim rečima, pojedine poslovođe su primoravali rudare da rade bez odgovarajuće zaštitne opreme i zdravstvenog osiguranja, a ruda je svakoga dana eksploatisana, što može da se dokaže dokumentacijom magacina minsko-eksplozivnih sredstava.

Na protestnom skupu, koji nadzire policija iz Loznice, kod okna 447, udaljenom oko tri kilometra od centra rudarskog mesta Zajača, okupilo se 47 rudara, koji su rekli i da ih zaposleni u tamošnjoj topionici olova Farmakoma MB podržavaju.


(Tanjug)

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

copi

takvo stanje je u celom farmakomu.radnici nisu primili platu za decembar a doprinosi nisu placeni nekoliko meseci.Da li je moguce da drzava cuti i ne preduzima nista da zastiti 4000 radnika od cistog kriminala.Kada ce u Srbiji postati normalno da primas platu za ono sto radis.Dokle ce se stititi perjanice bivse vlasti.

Krupanj city

Propale seme sa predhodnom vlascu pa sad zbunjeni ugnjetavaju radnike ni krive ni duzne. E to ti je Srbija. Tuzno.

Krupanj city

Doslo do promene vlasti pa ne mogu jos da se snadju. Pukle kombinacije i ustaljena sema pljackanja naroda koji ni kriv ni duzan trpi. E to ti je Srbija! Tuzno.

special image