• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi talas dužničke krize preti Srbiji

Svetu preti novi talas dužničke krize, a među ugroženim zemljama je i Srbija, ocenjuje se u najnovijoj analizi "Renesans kapitala" koja je zasnovana na podacima MMF i prognozi Evropske komisije.

Vodeći ekonomista "Renesans kapitala" Čarls Robertson tvrdi, nakon što je proučio svežu ocenu stanja zdravlja globalne privrede koju su ove sedmice dali eksperti MMF-a, da sada najveće dužničke probleme imaju tri članice grupe sedam najrazvijenijih zapadnih država - Japan, SAD i Velika Britanija, ali i Španija i Irska.

Budžetski deficiti u SAD i Velikoj Britaniji su još od početka globalne finansijske krize 2008. godine ogromni, a američki državni dug je veći od sto odsto vrednosti BDP-a.

U Japanu je ove godine državni dug uvećan na rekordan nivo i premašuje 200 odsto vrednosti ostvarenog BDP-a.

U grupi problematičnih zemalja, kada je reč o previsokom državnom dugu, do minule godine su se među brzo rastućim i manje razvijenim zemljama nalazile samo Indija i Egipat, ali tom dvojcu se lane priključila i Srbija, a na putu je da to učini i Gana, navodi Robertson.

Zanimljivo je da se u analizi "Renesansa" ne spominju ogromni dužnički problemi Grčke, dok se upozorava i na dramatičan rast dugova Brazila i Mađarske koja već godinama važi za "jako prezaduženu zemlju".

Stručnjaci "Renesansa" su napravili, na osnovu podataka MMF-a i Evrokomsije, grafički prikaz nivoa državnih dugova i budžetskih deficita i po oba pokazatelja položaj Srbije je vrlo problematičan.

Među zemljama koje su sada "daleko od dužničke krize", pošto imaju budžetski suficit ili vrlo nizak deficit i jako nizak nivo državnog duga, Robertson ubraja Rusiju, Kazahstan, Indoneziju, Nigeriju i Filipine.

U grupu dužnički "bezbednih" zemalja mogu se priključiti, prema oceni Robertsona, Kina, Tajland i Libija, jer njihov dug ne premašuje 60 odsto vrednosti BDP-a.

Iako su dugovi Južne Afrike, Poljske, Češke, Hrvatrske, Ukrajine, Meksika i Malezije u "dozvoljenoj" granici od 40 do 60 odsto, njihov položaj postaje problematičan zbog sve slabijih budžetskih pokazatelja i opadajućeg privrednog rasta, navodi se u istoj analizi i zaključuje da je sada problem državnih dugova više izražen u zemljama evrozone, nego u državama jugoistočne Evrope.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Teca

Svaka cast zapadu i njihovoj demokratiji.Od ubistva Gadafija i Libija posta duznik za samo dve godine.Masala...

special image