• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kruševačkim neimarima mnogo 2.500 za parking

Predstavnici građevinskih firmi traže da se smanji naknada koju moraju da plate zato što ne prave i jedno parking mesto po izgrađenom stanu.

Kako je Tanjugu kazao vlasnik građevinske firme Vlasinac Igda, Miomir Božilović, građevinci su spremni da plaćaju tu naknadu, ali po razumnoj ceni objašnjavajući da bi za jedno nedostajuće parking mesto trebalo izdvojiti oko 2.500 evra.

"Za stambenu zgradu od tridesetak stanova nadoknada za parking mesta čini takav izdatak da izgradnja postaje nerentabilna, te zbog toga mnoge firme odustaju od izgradnje", kaže Božilović.

Kako je Tanjugu rečeno u Gradskoj upravi, reč je o odluci Skupštine grada u delu utvrđivanja naknade za građevinsko zemljište, kojom se omogućuje investitorima da plate nedostajuća parking mesta.

Važećim propisima kojima se reguliše oblast građevinarstva, predviđeno je da su investitori u obavezi da prilikom izgradnje objekta obezbede najmanje jedno parking mesto po stambenoj jedinici, odnosno jedno parking mesto na 70 metara kvadratnih poslovnog prostora.

Kako je obezbeđivanje potrebnog broja funkcionalnih parking mesta bio problem investitorima, pa su samim tim morali da smanjuju broj stambenih jedinica, Skupština grada je donela odluku da se nedostajuća parking mesta plaćaju.

U Gradskoj upravi ističu da su se, kada je reč o cenama, vodili iskustvom drugih gradova u okruženju poput Kraljeva, gde su te cene čak i više, pa se tako za jedno nedostajuće parking mesto prosečne površine od 12 kvadratnih metara u ekstra zoni, plaća 3.040 evra, u prvoj zoni 2.533 evra, u drugoj zoni 2.026 evra…

Takođe, Skupština grada je u januaru donela i odluku o mogućnosti izgradnje uz obaveznu izradu urbanističkih projekata, koja je na zakonski način uredila procedure donošenja odgovarajućih rešenja za izgradnju.

Stavljanjem van snage ovih odluka, velika šteta bi bila naneta budžetu grada Kruševca, a samim tim bi stala izgradnja više porodičnih objekata, koja je i sada na nezavidnom nivou, zaključili su u Gradskoj upravi.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sale

pa ako ne mogu da urade kako treba, onda je možda i bolje da ne rade.

Milan R

Sramota! To je minimum svih minimuma za parking mesta i njima je to mnogo. Ne treba naplaćivati, nego zabraniti izgradnju ako nije predviđen dovoljan broj parking mesta. Driga stvar: ta parking mesta treba da budu dostupna stanarima, a ne da se posle posebno prodaju, kao što rade u Beogradu. Čak su i u neprofitnim zgradama parkinge ispod zgrade prodali parking servisu da naplaćuje parkiranje.

Aleks

ja bih im naplacivao i vise... gradite podzemene sisteme za parking u zgradama

special image