• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas otplata polovine duga Londonskom klubu

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić dao je nalog da se danas obavi prevremena otplata polovine od preostalog duga Londonskom klubu poverilaca, saopšteno je iz Ministarstva.

Dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara. Visina prevremene otplate iznosi 400 miliona dolara, što će, uz otplatu redovne rate, doprineti smanjenju ukupnog duga za 436 miliona dolara.

Vlada Srbije će i ubuduće nastaviti da sprovodi strategiju prevremene otplate skupih kredita iz prošlosti i da vodi fiskalnu politiku koja doprinosi obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

Kamatna stopa na dug Londonskom klubu poverilaca iznosi 6,75 odsto, što je čak za oko dva procentna poena viša od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine.

Prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 1,1 milijardu dinara, na ime manjih rashoda za kamate.

Po ovom osnovu biće ostvarene značajne uštede i u narednim godinama, u iznosu od jedne do dve milijarde dinara godišnje, podseća se u saopštenju.

(Tanjug, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mlađo-daj-pare

Ko je zapravo taj londonski klub? Čelzi, Arsenal, Totenhem,...

special image