• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenija šampion u korupciji, Srbija blizu

Po percepciji korupcije u poslovanju neslavni rekorder u Evropi je Slovenija, a u stopu ju prati Hrvatska, po čemu su obe države znatno iznad evropskog proseka. Ni Srbija ne zaostaje baš mnogo.

Novo istraživanje kompanije za finansijsko savetovanje Ernst i Jang pokazuje da na pitanje "da li su korupcija i mito uobičajena praksa u poslovanju", u Sloveniji je pozitivno odgovorilo čak 96 odsto ispitanika iz poslovnog sveta, prenosi Tportal.

U stopu je prati Hrvatska, gde je 90 odsto menadžera potvrdilo da je takva praksa uobičajena.

U Srbiji je takav načion poslovanja potvrdilo 83 odsto ispitanika.

Na pitanje da li je u Hrvatskoj mito uobičajena praksa za dobijanje poslovnog ugovora u sektoru iz kojeg dolazi učesnik ankete, potvrdno je odgovorilo njih 40 odsto, dok je na isto pitanje u Sloveniji pozitivan odgovor dalo 46 dosto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je korupcija najmanje raširena u Švajcarskoj, gde je svaki deseti ispitanik ocenio da su mito i korupcija uobičajena praksa u poslovanju.

Evropski prosek je 39 posto.

U istraživanju organizovanom krajem prošle godine učestvovalo je više od 3.000 članova uprava, nadzornih odbora, direktora i saradnika iz ukupno 36 zemalja.

U našem okruženju bolje plasirane od Slovenije i Hrvatske su Grčka i Slovačka (84 odsto), Srbija (83 odsto), Mađarska (70 odsto), Italija (60 odsto) i Austrija (46 odsto).

Većina ispitanika priznala je da su pod većim pritiscima da ostvare dobre finansijske rezultate u narednih 12 meseci.

To najviše osećaju menadžeri u Irskoj, čak 80 odsto. Slovenija je na devetom mestu (67 odsto), dok je Hrvatska zauzela 14. mesto, s obzirom da 64 odsto menadžera oseća takav pritisak.

Dno lestvice u toj kategoriji drže Srbija, sa 40 odsto pozitivnih odgovora i baltičke zemlje sa 39 odsto, a poslednje mesto pripada Turskoj, gde takve pritiske oseća svaki treći menadžer.

(Fonet, grafik: MONDO)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sale

@ Sale sale potpuno se slazem i dodajem: sto je visi nivo, to je korupcija veca. skoro da je nema na salterima, ali zato na nivoima ministara...

Aca

Mi smo sa Crnom gorom ubedljivo na prvom mestu pa deset mesta i onda svi ostali...realno!

Sale sale

Ima tu puno nacina. Ako mislite da smo gori od drugih - varate se. Zivim na zapadu, i ovde je sve to normalno. Samo se radi kulturnije i na drugi nacin.

special image