• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog besparice niko ne kupuje nameštaj

Prodaja nameštaja u salonima širom Srbije zbog besparice gotovo prepolovljena. Ni poček i do 12 meseci, niti česta akcijska sniženja, nisu od pomoći proizvođačima i trgovcima

Besparica je odložila opremanje stana novim nameštajem za neka bolja vremena. Prodaja fotelja, komoda, ormana bukvalno je prepolovljena u domaćim salonima. Iako izvoz beleži blagi rast, u Srbiji je kupaca sve manje, pišu “Novosti”.

Ni odloženo plaćanje na više meseci, ni česta akcijska sniženja, nisu od pomoći. Pojedini komadi jeftiniji su i do 70 odsto, ali praznom džepu to i nije neka uteha. Prodaja se svodi mahom na jeftinije garniture, ležajeve, stolove.

“Pad kupovne moći značajno je smanjio promet na domaćem tržištu nameštaja, u zavisnosti od artikala od 20 do 40 odsto”, potvrđuje i Vladimir Burda, sekretar Udruženja za šumarstvo i preradu drveta pri PKS.

- U protekloj godini izvoz nameštaja povećan je za 3,3 odsto u odnosu na 2011. godinu, dok je uvoz jeftinog nameštaja iz Kine porastao za 3,8 odsto.

Generalni direktor "Simpa" Slađan Disić kaže da se u njihovim salonima često organizuju akcijska sniženja, na kojima su fotelje, kreveti i komode i do 70 odsto povoljniji.

"Robu dajemo i na poček do 12 meseci, preko sindikalnih ugovora i platnog spiska, ali situacija je vrlo teška", dodao je Disić.

On je rekao da je u sadašnjim uslovima izvoz jedini spas i zahvaljujući tome preživljavamo.

“Naša kompanija je prošle godine imala izvoz od 37,5 miliona evra, a uvoz 16,2 miliona. Ove godine u planu je izvoz od 45 miliona evra, samo iz matične firme i još 16 miliona sa zavisnim preduzećima. Oko 65 odsto naše proizvodnje odlazi u 30 zemalja sveta, a najviše se izvozi preko partnerske kompanije "Ikee" za Rusiju”, rekao je Disić.

Uobičajeno svakog meseca, u salonima "Forma ideale" organizuju se akcijska sniženja. Nude i poček, bez kamate do 180 dana, kupovina preko interneta uz besplatnu isporuku na kućnu adresu.

Prema podacima PKS, u industriji nameštaja radi 650 preduzeća sa 13.100 radnika. Broj zaposlenih iz godine u godinu opada, jer preduzeća propadaju. Drvna industrija ima mali godišnji obrt kapitala, pa investitori i bankari beže od nje.

“Na domaćem tržištu osnovni problem je otežana naplata potraživanja, a problem je i kurs, pa se dešavalo da godišnje bude i po 10 do 15 odsto razlike u kursu i da su preduzeća u ovoj branši gubila kompletnu zaradu”, naveo je Burda za "Novosti".

- Visoke su i cene kredita, pa bi država mogla da pomogne, s obzirom na to da je ovo industrija koja ima izvozni karakter. Treba da postoje izvozne stimulacije, a država bi morala da se uključi i u pozicioniranje naših "nameštajaca" na velikim tržištima, kao što je Rusija.

(MONDO/Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Monter

U aleksandru je marza minimalna pa nevredi. Sta vam znači kvalitetan namestaj a ne ivericu dr vlajko?

Mr

I da narod ima više para vi bi još podigli cenu nameštaja. Razumem ja troškove proizvodnje ali mislim da je profit nesrazmeran.

Johnny

Pola Srbije nema ni za hleb, a kamoli za namestaj!

special image