• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Nema povlašćenih, svi da plate struju"

Svi moraju da plaćaju električnu energiju i neće biti povlašćenih, bilo da je reč o građanima ili privredi, a na "udaru" će se posebno naći oni dužnici koji do sada nisu bili isključivani, izjavio Tanjugu pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Elektroprivreda Srbije (EPS) će u narednom periodu sprovoditi neselektivni pristup, poručio je Trifunović, istakavši da se to odnosi i na preduzeća u restrukturiranju, kao i preduzeća na visokom, srednjem ili eventualno niskom naponu.

"Svi oni su morali da potpišu reprogram i moraju da izmiruju tekuće obaveze, oni koji ne budu izmirivali obaveze - za njih neće biti gotovo nikakve zaštite", rekao je Trifunović.

On je ukazao da su svim ciljnim grupama potrošača - građanstvu, institucijama, organizacijama i preduzećima - obezbeđeni fer uslovi tokom dva kruga reprograma od 1. do 31. marta i od 1. do 25. aprila.

Zaključeno je ukupno 115.000 sporazuma o reprogramu duga za električnu energiju, i to 12.500 sa preduzećima i privrednim društvima i 102.500 sa građanima, podsetio je Trifunović.

"U delu reprograma, imamo situaciju da su efekti i veći od 30 odsto, a dugovi koji su ostali, mi prema njima nećemo biti selektivni, i kada su u pitanju građani i privreda", rekao je Trifunović.

On je dodao se to posebno odnosi na dobrostojeće firme i one slojeve stanovništva kojima do sada nije isključivana struja.

Sa resornim Ministarstvom finansija i privrede imamo fer dogovor i razmenu informacija, a ako je neko preduzeće u restrukturiranju, to mu ne daje pravo da ne plaća struju, podvukao je Trifunović.

On je ukazao da ukoliko je reč o preduzećima od strateškog značaja, kao što je Rudarsko-topioničarski basen Bor, "mogu da budu tolerisana mesec-dva dana, ništa više od toga".

Trifunović je upozorio da u prethodnom periodu ta selektivnost i "podilaženje javnostima, građanima, preduzećima", između ostalog, dovela do teške finansijske situacije u EPS-u.

"Mi nismo krenuli na taj način... Električnu energiju moraju da plaćaju svi, da sutra ne bismo svi bili u mraku", kazao je Trifunović.

On je podsetio da Ministarstvo energetike preduzima niz mera prema EPS-u u cilju stabilizacije poslovanja tog javnog preduzeća, jer kao resorno ministarstvo ima funkciju nadzora, ali i neposredne pomoći i aktivnosti za pravljenje još boljeg ambijenta za funkcionisanje nacionalne elektroprivrede.

Trifunović je podsetio da je paraleleno sa merom reprograma, primenjena i Uredba o energetski zaštićenom kupcu.

Ta mera je omogućila svim slojevima društva koji objektivno imaju problema sa primanjima, da na neki način mogu da budu zaštićeni i delom subvencionirani, ali i oni takođe imaju obavezu da izmiruju svoje obaveze.

On je ukazao da je do sada više od 150.00 porodica i domaćinstava obuhvaćeno socijalnim energetskim kartama, koje im omogućavaju određene količine besplatne električne energije, a čija je praktična primena počela od 1. maja.

(Tanjug, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)


Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

knight

Pa prvo trebate da pogasite opštine ja koliko znam ni jedna nije ušla u reprogram!? Uvek ce biti povlašćenih jer je ovo Srbija!

Rados

Ima dug za struju 45OO dali ce i meni da iskljuce struju?

special image