• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić i Prokopovič za jaču ekonomsku saradnju

Potpredsednici vlada Srbije i Belorusije Aleksandar Vučić i Pjotr Prokopovič razgovarali su danas o unapređivanju ekonomske i trgovinske saradnje i međusobnim ulaganjima, s ciljem da se obezbedi veće zapošljavanje, a dogovoreno je i formiranje dva zajednička holdinga iz oblasti mašinogradnje.

"Mislim da imamo nekoliko dobrih vesti za građane Srbije i Belorusije", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta u Vladi Srbije.

Vučić je precizirao da je sa Prokopovičem razgovarao o saradnji srpske fabrike "Prva petoletka" sa beloruskom kompanijom "Amkodor" i istakao da se uskoro očekuje da iz Belorusije stigne konačna ponuda zajedičko poslovanje.

"Time bismo rešili značajan deo problema", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, isto važi i za fabriku "14. oktobar", a razgovaralo se i o ubrzanoj saradnji kompanija "MAZ" i "FAP".

"Pokušavamo da rešimo goruće vitalne probleme u Srbiji, ono što Srbiji odnosi milione evra na godišnjem nivou, a sve je manje zaposlenih radnika. Naš cilj je da zaposlimo što više radnika", rekao je vicepremijer Srbije.

Jedna od tema razgovora, kako je kazao, bile su i radne dozvole u Belorusiji, kako da se investira i zaposli što više ljudi koji bi realizovati građevinske poduhvate u Belorusiji i zaposljavali srpske kompanije i radnike.

Među temama, bilo je i rešavanje pitanje smederevske Železare. "Nadam se da će rešenje za ovo pitanje biti pronađeno u najskorije vreme", rekao je Vučić.

Kako je Vučić dodao, sa Prokopovičem je dogovarana i saradnja u oblasti poljoprivrednih mašina, po čemu je Belorusija poznata.

Vicepremijer Srbije je podsetio da je vlada krenula u pronalaženje najboljeg mogućeg rešenja za fabrike "IMT" i "IMR" i da postoji spremnost da se sa Belorusijom sarađuje po tom pitanju.

"Očekujemo unapređenje saradnje, novi kapital za srpske firme i više zaposlenih u tim srpskim kompanijama", rekao je Vučić.

Vučić je, takođe, konstatovao da dve države imaju dobre političke odnose i podsetio da Belorusija podržava stav Srbije kad je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, na čemu im je Srbija zahvalna.

Prokopovič je rekao da je pored dva zajednička holdinga, dogovorena i realizacija brojnih projekata u Belorusiji, koja će značiti otvaranje radnih mesta i u Belorusiji i u Srbiji, kazao je Prokopovič, nakon sastanka sa delegacijim Vlade Srbije, koju je predvodio Vučić.

On je istakao da Srbija i Belorusija imaju jako dobru perspektivu za saradnju, pre svega u ekonomskoj oblasti.

Vrednost robnog prometa između Srbije i Belorusije u prošloj godini iznosila je 150 miliona dolara, što je - primećuje Prokopovič - "jako malo".

Po njemu, zajednički je zadatak da ta brojka u budućnosti bude mnogo veća, a - kako je istakao - "rezultati iz prvog tromesečja ove godine nam govore da je to vrlo realno", pošto je za prva tri meseca robni promet povećan za 40 odsto u odnosu na isti period lane.

Prokopovič je ukazao da je poseta beloruske delegacije Srbiji nastavak razgovora i početak realizacije projekata koji su određeni tokom posete srpskog predsednika Tomislava Nikolića toj zemlji, u martu ove godine.

Kako je napomenuo, predsednici dve zemlje su odredili program za saradnju Srbije i Belorusije u najbližem periodu.

Prokopovič je zaključio da je otvaranje zajedničkih preduzeća u Srbiji i Belorusiji "veoma perspektivno".

"Srbiju vidimo kao mogućnost da budemo prisutni, ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i kao određen prozor za naš nastup u Evropi", naveo je.

Potpredsednik beloruske vlade je ocenio da će saradnja dve zemlje pružiti mogućnost i srpskim preduzećima i biznismenima, da preko Belorusije, uđu na čitavo evro-azijsko tržište.

U delegaciji Belorusije u Beogradu je 40 ljudi, a ta zemlja predstaviće se i kao izlagač na 80. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

(Tanjug, Foto: Miloš Jelesijević, Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image