• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd odobrava američko ulaganje u Trepču

Konzorcijum Nju dženerejšn pauer, koji je potpisao ugovor o poslovnoj saradnji sa Trepčom, imaće punu podršku državnih organa Srbije u realizaciji tog projekta.

Podršku Srbije najavio je njen predsednik Tomislav Nikolić, koji je nakon razgovora sa direktorom konzorcijuma Kirinđijem Katurijom, izjavio da je to najbolji način da bude rešen problem da se u južnoj srpskoj pokrajini obezbedi posao za sve građane.

Katuri je rekao da je njegova kompanija raspoložena da i dalje ulaže u Srbiju i da se intenzivno uključi u eksploataciju litijuma.

"S obzirom na to da je Srbija drugo litijumsko nalazište u svetu, angažovanje naše kompanije donelo bi Srbiji veliku ekonomsku korist, pre svega zbog otvaranja velikog broja radnih mesta", ocijenio je Katurija.

Predsednik NGP je kazao da taj konzorcijum ima u planu da donese nove tehnologije i u potpunosti iskoristi kapacitete Trepče.

On je naglasio da će zajedno sa američkim Stejt dipartmentom razgovarati sa Kosovom o ulaganju u južni deo Trepče i izrazio očekivanje da će biti razrešna brojna pravna pitanja.

"Ideja je da NGP napravi javno-privatno partnerstvo za Trepču u kojem će vlade Srbije i Kosova uvek biti većinski vlasnici tog kombinata. Naš cilj je da Trepča postane jedan od najvećih rudarskih kapaciteta u svetu", kazao je Katurija.

On je zahvalio Nikoliću za podršku i najavio skorašnju posetu delegacije američkih kongresmena i privrednika Srbiji.

Konzorcijum Nju dženerejšn pauer (NGP) potpisao je danas Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Radudarsko-metalurškim i hemijskim kombinatom "Trepča", na osnovu kog će biti urađena studija izvodljivosti za investicije.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar prirodnih resursa i rudarstva Srbije Milan Bačević je oceno je da je poseban značaja ugovora sa američkim konzorcijumom to što i ekonomske teme ulaza u razgovore Beograda i Prištine.

Bačević je kazao je da će ugovor sa Nju pauer dženerejšnom omogućiti povećanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mesta i investicije u kombinat Trepča i dodao da očekuje da će se američka kompanija uvideti da tu postoje mogućnosti da se osim olova i cinka proizvodni i nešto drugo.

"Dolazak ovakvog konzorcijuma u severni deo Kosova i Metohije značajno poboljšava poziciju Srbije u političkim razgovorima sa Prištinom", rekao je on.

Prema sporazumu, narednih par sedmica biće napravljena studija izvodljivosti, posle koje će biti poznato koliko novca će biti potreban da se rudnici pokrenu i rade između 80 i 85 odsto kapaciteta.

Generalni direktor Trepče Jovan Dimčić kazao je da poslovodstvo očekuje da će sporazum o saradnji prerasti u strateško partnerstvo i da biti potpisan niz novih ugovora koji će preciznije definisati brojna pitanja uključujući i vlasničke odnose.

On je kazao da u severnom delu Trepče rade dva od četiri rudnika i da je u 2011. godini dostignuta rekordna proizvodnja od oko 180.000 tona prerađene rude, odnosno oko 10.000 tona koncentrata olova i između 7.000 i 8.000 tona cinka.

Dimčić je dodao da je u 2012. proizvodnja bila oko 20 odsto manja.

Kombinat Trepča nekada je zapošljavao 25.000 ljudi, a sada je podeljen po etničkom principu, na severni srpski u restrukturiranju i južni albanski deo u kojem je između 65 i 75 odsto proizvodnih kapaciteta.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Emil Vaš)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image