• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljoprivreda - šansa Srbije

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da preokret u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije može dovesti do bržeg razvoja zemlje u celosti.

"Srbija je velika bašta u Evropi, po svojim predispozicijama, lokaciji, kvalitetu zemljišta, klimatskim uslovima, a rekao bih i visokom kvalitetu stručnjaka, ali je daleko da bude gigant u oblasti poljprivrede. To je velika razvojna šansa i prilika da se takvo stanje preokrene", rekao je Dačić na otvaranju 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Premijer je najavio da je u toku priprema Strategije razvoja poljoprivrede od 2014. do 2024. godine.

Prema njegovim rečima, ta strategija, koja bi trebalo da bude usvojena do kraja godine predstavlja plan razvoja poljoprivrede u periodu od narednih deset godina usklađenog sa politikom EU.

"Naš cilj je stvaranje konkurentne poljoprivrede, jačanje ruralnog razvoja, intenziviranje proizvodnje i proizvodnja hrane visokog kvaliteta, uz visok stepen očuvanja životne sredine", kazao je Dačić.

Ponovio je da poljoprivreda čini 11 odsto BDP-a Srbije i zapošljava značajan broj ljudi, a da sa druge strane čini 23 odsto ukupnog izvoza i svega sedam odsto uvoza naše zemlje, što stvara godišnji trgovinski suficit od 1,2 milijarde dolara.

"Naša poljoprivreda i prehrambena industrija u potpunosti mogu da zadovolje domaće trzište. Međutim, specifičnost ove privredne grane je da mnogo zavisi od klimatskih uslova i zato je važno da što pre osavremenimo proizvodnju", rekao je Dačić.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je dodao da je Međunarodni poljoprivredni sajam prilika da se na njemu predstave nova znanja I tehnologije i da svi koji ga posete, sa njega odu mnogo bogatiji I zadovoljniji.

"Poljoprivreda Srbije ima šta da pokaže i čime da se ponosi. Naša želja je da na predstojećem sajmu usvojimo nova znanja i novetehnologije koje ćemo kasnije moći uspešno da primenimo", rekao je Knežević.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina rekao je da je ta zemlja ponosni partner ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma i da seposebno pripremila za nastup kako bi predstavila najbolje iz oblasti poljoprivrede iz sve četiri županije.

"Saradnja dve drzave je odlična, a poznato je da trgovina i biznis uvek pronađu svoj put. Nadam se da će po pristupanju HrvatskeEvropskoj uniji 1. jula ta saradnja biti još bolja", rekao je Jakovina.

Ministarka regionalnog razvoja I lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila na otvaranju jubilarnog 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu da 80 godina sajma govori o povezanosti poljprivrede i Vojvodine, ali i o tome da je Srbija bila i ostala poljoprivredna zemlja.


Ministarka je istakla da se poljprivreda mora pažljivo pratiti, podržvati i usmeravati u kontinuitetu.

"Mi nemamo vremena za gubljenje i moramo da radimo brzo, kako bismo uhvatili korak sa razvijenijim poljoprivrednim zemljama", naglasila je ministarka, a prenosi se u saopštenju njenog kabineta.

Verica Kalanović se u Novom Sadu sastala i sa delegacijom Belorusije koju predvodi zamenik premijera Pjotr Prokopovič i razgovarala o unapređenju ekonomske saradnje.

Na sastanku je posebno bilo reči o radu i predstojećim aktivnostima Mešovite međuvladine srpsko-beloruske komisije za trogivino-ekonomsku saradnju, čiji su kopredsednici ministarka Kalanović i ministar trgovine Belorusije Valentin Čekanov, koji je takođe prisustvovao sastanku.

Ministarka je, ocenjujući rad ove Komisije kazala da su načinjeni određeni pomaci u ekonomskoj saradnji dveju zemalja koji se ogledaju u povećanju robne razmene na 38 odsto i osnivanju zajedničkih preduzeća.

Ona je ocenila da prostora za proširenje saradnje još ima i da će zato zadatak Komisije u narednom periodu biti povećanje robne razmene, ali i viši oblici ekonomske saradnje.

"Već danas govorimo o strateškom partnerstu beloruskog Agrokora I Prve petoletke i zauzimanju većeg prostora u oblasti hidraulike I pneumatike, ali i širenju plasmana na uniju Belorusije, Rusije I Kazahstana", rekla je ministarka.

Ona je ukazala na mogućnost završavanja zajedničkih poslova gasifikacije Srbije kroz projekat Južnog toka, zatim na mogućnost osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti građevine i nastup na trećim tržištima.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu trajaće do 25. maja, a na njemu učestvije više od 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja.

(Beta/MONDO, foto: Tanjug, Jaroslav Pap)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image