• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF završio "uvid", o aranžmanu možda u jesen

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da će se tek u jesen videti hoće li biti razgovora sa MMF jer je aktuelna misija ovde samo da bi "stekla uvid u situaciju". Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da će Vlada dobro razmotriti "sve dobre sugestije" MMF-a.

"Ovo nije poseta namenjena pregovorima. Ništa se ne očekuje osim da se stekne uvid u ekonomsku situaciju u zemlji i nakon toga preporuče mere koje bi trebalo da realizujemo. Ključni razgovori vodiće se na jesen, za nekoliko meseci", rekao je Dačić novinarima po završetku skupa treće "Rialiti ček" konferencije u hotelu Hajat.

Dačić je dodao da je za Srbiju važno da sklopi aranžman sa MMF-om, pošto je on značajan za kredibilitet zemlje i makroekonomsku stabilnost, a ne zato što su Srbiji potrebne pare.

"I za MMF je ključno da li ćemo dobiti datum za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Čeka se odluka Saveta EU, a onda će MMF i Vlada Srbije razgovarati o daljim koracima. Danas ne očekujem nikakve dogovore ni zaključke već samo razmenjujemo mišljenje", rekao je Dačić i još jednom podvukao da će na jesen biti poznato da li će se voditi razgovori o novom aranžmanu.

Na pitanje da li će država morati da napravi uštede, premijer je naglasio da je to potrebno, ali da štednja neće ići na uštrb potrošnje građana, njihovih plata i penzija, kao i da konačan plan nije napravljen.

Tema treće "Rialiti ček" konferencije bila su pitanja ključna za dalji razvoj i unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

Premijer kaže da Srbija ima dva prioriteta - dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji i održavanje makroekonomske stabilnosti i da joj je za to, pored političkih saveznika u svetu, neophodno da ima i saveznike među stranim investitorima.

Dačić je novinarima rekao da Srbija ne može da ostvari društveni rast i izađe iz ekonomske krize bez stranih investicija, što podrazumeva ravnopravne uslove, kako za strane, tako i za domaće ulagače, kao i pravnu državu i dobru poslovnu klimu.

"Nastavak borbe protiv korupcije jeste jedan od podsticaja za strane investitore i o tome sam ragovarao sa velikim brojem stranih kompanija. Ključno pitanje koje mi postavljaju jeste da li će Srbija dobiti datum za pregovore i to su me pitalI (šef nemačke diplomatije Gvido) Vestervele i (visoka predstavnica EU) Ketrin Ešton, a očekujem i (šef britanske diplomatije Vilijam) Hejg koji u petak dolazi u Beograd", rekao je Dačić.

On je istakao da su i investitori sa drugog kraja sveta zainteresovani da ulažu u Srbiji. Na pitanje na šta se investitori najčešće žale premijer je odgovorio da se žale na više tema među kojima su pravna nesigurnost, donošenje zakona koji se zatim slabo primenjuju, korupcija i dugo trajanje procedura.

Premijer je ukazao da ekonomski parametri nisu najbolji, da su najveći problemi ekonomska i politička nestabilnost, napominjući da će glavni podsticaj i podstrek da se ulaže za Srbiju biti ukoliko postoji pozitivna slika o zemlji.

"Neophodno je da doprinesemo našem kredibilitetu, a posle razgovora koje sam vodio očekujem više investicija, naravno, najviše iz Nemačke, zatim Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata", rekao je Dačić.

Premijer nije želeo da precizira koliko bi u ovoj godini moglo da se očekuje stranih investicija i dodao da "to neće reći ni Međunarodnom monetarnom fondu" sa čijim predstavnicima danas ima sastanak.

Povodom MMF-a se izjasnio i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji kaže da će Vlada dobro razmotriti sugestije misije MMF, koja je danas završila posetu Srbiji, a "tokom leta će odlučiti šta će dalje da učini u vezi s tim".

"Sve dobre preporuke ćemo sigurno uvažiti, jer nam je u interesu da poboljšamo privredni ambijent, smanjimo neproduktivna trošenja i podstičemo investicije kao što je ova u Jagodini, kako bi rastao izvoz i ljudi se zapošljavali", rekao je Dinkić novinarima u Jagodini.

Povodom najavljenih mera štednje, Dinkić je istakao da sve što je neproduktivno mora da se ukine, a da od onog što je vitalno ne može da se odustaje.

Izgradnja puteva i infrastrukture, podsticanje zapošljavanja i izvoza, standard penzionera i zaposlenih - to su stvari gde nema prostora da se štedi, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečicma, potrebno je da se štedi na administraciji i birokratiji, kao i da se pokuša što više povećati BDP zemlje, jer bez pokretanja proizvodnje štednja nema smisla.

"Sama štednja, koja se odvija u uslovima stagnacije ili, ne daj boze pada BDP, samo dodatno produbljuje probleme. Moramo naći balans štednje i razvoja, jer bez razvoja, štednja nema smisla", naveo je ministar Dinkić.

(MONDO/agencije, foto: MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image