• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po SAD Srbija nema prava da prodaje Trepču

Američka ambasada u Prištini saopštila je večeras da su zvaničnici Stejt Departmenta ukazali konzorcijumu "New Power Generation" da Vlada Srbije nema nadležnost nad rudarskim kompleksom "Trepča".

Iako se ambasada SAD u Prištini nije angažovala sa konzorcijom "New Power Generation", zvaničnici Stejt Departmenta su ukazali predstavnicima tog konzorcijuma da je ''Kosovo suverena država i da Vlada Srbije nema nadležnost nad rudarskim kompleksom Trepča'', navodi se u saopštenju.

Stejt Department je takođe ohrabrio "New Power Generation" da kontaktira Vladu Kosova direktno kako bi razmotrili investiciju koju su predložili, navodi se u saopštenju uz podsećanje da Vlada SAD priznaje Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

"Naša je praksa da savetujemo bilo koju kompaniju SAD koja traži da obavlja neku poslovnu transakciju na teritoriji Kosova da istu razmotri direktno sa Vladom Kosova'', navedeno je u saopštenju Ambasade SAD na Kosovu.

''Mi shvatamo da je put napred za rudarski kompleks Trepča izazovan i nastavićemo da preporučujemo da potencijalni investitori iz SAD temeljno istraže preduzeće i njegov status'', zaključuje se u saopštenju.

U Vladi Srbije u petak je potpisan ugovor o poslovno tehničkoj saradnji Rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata "Trepča" i američkog konzorcijuma "New Generation Power'' (NGP), koji predviđa nove investicije, povećanje obima i kvaliteta proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta u toj komapniji.

Tačan iznos investicija, kako je saopšteno, biće poznat po završetku studije izvodljivosti, čijoj će se izradi pristupiti u narednim nedeljama.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rambo

Ako vidite ko su suvlasnici te firme bice vam jasno sto su nas bombardovali.klark i gospodja vestica olbrajt .

dejanR

Intersantno je da se ležišta Crnac i Belo Brdo nalaze na teritoriji centralne Srbije, a da je ulaz u ove rudnike sa strane KIM. To su jedina dva rudnika koja rade, a kontroliše ih inpekcija Republike Srbije. I kave sad veze ima vlada lažne države Kosovo sa tim? inače, rezerve su tu vrlo skromne, tek za nekoliko godina rada, pa mi nije jasno ko tu šta ima da prodaje i kupuje. Verovatno da ni Bačević to ne zna, ali dobro zvuči u medijima. Rasplamsala se politička rasprava oko praktično ničega, a što ima itekako nečega sa briselskim sporazumom.

Vojvoda

Ta kompanija je dosla kod stvarnih vlasnika Trepce da se dogovara o ulaganjima.

special image