• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država privredi dužna 89,6 miliona dinara

Ministarstvo finansija i privrede objavilo je danas da su svi direktni republički korisnici sredstava na vreme izmirili dugovanja prema privredi, ali u tome kasne pojedini indirektni budžetski korisnici, i na republičkom, i na lokalnom nivou.

Ukupno 121 lokalna samouprava i njihovi indirektni korisnici, kao i pojedini indirektni republički korisnici, nisu izmirili obaveze, i već od danas njima će biti obustavljeni transferi budžetskih sredstava, piše u saopštenju.

Transferi sredstava iz budžeta biće im obustavljeni dok ne izmire sve obaveze prema privredi.

Kako se navodi, budžetski korisnici su u predviđenom zakonskom roku izmirili obaveze u ukupnom iznosu od 13,4 milijardi dinara, dok kasni izmirivanje 89,6 miliona dinara obaveza čime su ti korisnici prekršili zakon.

Po Zakonu o javnim preduzećima ta preduzeća su dužna da Upravi za trezor mesečno dostavljaju podatke, te bi prvi podaci o stanju duga trebalo da budu poznati posle 5. juna.

Po odredbama novog zakona, prate se dugovanja privredi nastala od 31. marta 2013. godine.

Po Zakonu o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, državne instucije, lokalne samouprave, domovi zdravlja, škole i svi drugi korisnici budžetskog novca su obavezni da svoje obaveze izmire u roku od 45 dana.

Ukupno je, po podacima Uprave za trezor, evidentirano 3.235 indirektnih i direktnih korisnika budžeta na državnom nivou i 5.920 indirektnih i direktnih korisnika budžeta na lokalnom.

Ministarstvo finansija i privrede navodi da će redovno ažurirati i objavljivati podatke o dugovanjima i striktno poštujući odredbe Zakona sankcionisati bez izuzetka sve koji ga ne primenjuju, čime će se uspostaviti "nulta tolerancija" finansijske nediscipline.

Spisak državnih institucija i ustanova koje kasne u izmirenju novčanih obaveza na osnovu Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim tranasakcijama, objavljen je na sajtu Ministarsva finansija .

Uprava za trezor Vojvodine obavestila je Ministarstvo finansija da nema dugovanja pokrajinskih institucija.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AB

Pogledajte film "Američki san" i sve će da vam bude jasno.. Ima ga na Jutjubu i traje pola sata.

special image