• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez struje u maju ostalo 15.664 dužnika

Elektroprivreda Srbijre (EPS) je tokom maja isključila 15.664 dužnika za struju, od čega 13.647 iz kategorije domaćinstva i 2.017 privrednih subjekata, saopšteno je Tanjugu u EPS-u.

U toj kompaniji podsećaju da je usvojen operativni plan isključenja dužnika, u kojem su svi kupci koji imaju dug za utrošenu, a neplaćenu električnu energiju.

Plan se primenjuje na sve kupce i privredu i domaćinstva i to neselektivno, a jedini kriterijum za redosled isključenja je visina duga kupca.

Prvi na listi plana su najveći dužnici u svim kategorijama, a potom slede oni sa manjim dugom. Svaka distribucija ima spisak svojih dužnika od najvećeg ka najmanjem na svojoj teritoriji, navode u EPS-u.

Ako kupac, naprimer duguje 25.000 dinara, a na teritoriji te distribucije ne postoji veći dužnik, ili je veći dužnik potpisao reprogram ili je već isključen, na red za isključenje dolazi dužnik sa dugom do 25.000 dinara, jer je on u toj distribuciji zapravo najveći dužnik.

Ako u radu distributivnih preduzeća na terenu bude primećeno odstupanje u odnosu na usvojeni operativni plan isključenja dužnika, koji je donet na nivou EPS, očigledna je odgovornost tih distributivnih preduzeća, kažu u EPS-u.

Svim grupama kupaca - građanstvu, institucijama, organizacijama i preduzećima bili su obezbeđeni fer uslovi tokom reprograma od 1. marta do 25. aprila.

U tom periodu je zaključeno 115.000 sporazuma o reprogramu duga, od toga 103.000 sa domaćinstvima i 12.000 sa kupcima iz kategorije privreda i time je reprogramirano osam milijardi dinara duga i otpuštena kamata od 1,5 milijardi dinara.

U toj kompaniji ističu da samo 10 odsto privrede i 14 odsto domaćinstava ne izmiruje svoje račune (u roku od tri meseca) i dodaju da je reč o neurednim platišama i velikim dužnicima koji ukupno duguju oko 85 milijardi dinara.

EPS podseća da kupcima, koji svoje obaveze izmiruju u roku, omogućava popust od pet odsto, što koristi 50 odsto domaćinstava, odnosno oko dva miliona kupaca, i to EPS na godišnjem nivou u proseku košta dve milijarde dinara.

Iz te kompanije najavljuju da će i posle završetka akcije reprograma "Bez kamate, na rate�, svi dužnici moći da potpišu sporazume o plaćanju duga na četiri rate, uz uslov da plate 50 odsto duga odmah, a ostatka duga na tri mesečne rate.

Sezonski popust od 15 odsto za potrošnju do 500 kilovat-sati tokom 30 dana važio je od oktobra do 31. marta, dodaju u tom preduzeću i ističu da je umesto nekadašnjih socijalnih popusta Vlada Srbije usvojila Uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koju EPS primenjuje od 1. aprila, što će tu kompaniju koštati između tri i četiri milijarde dinara.

(Tanjug/Ilustracija: guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image