• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici opozicije neće porez na okućnicu

Sednica o setu poreskih zakona prekinuta je danas, a nastavak je zakazan za petak, odlučeno je na konsultacijama predsednika parlamenta sa šefovima poslaničkih grupa. Poslanici opozicije složno tvrde da su poreski zakoni loši.

Konsultacije su održane na zahtev opozicije, koja je jednoglasno kritikovala vladu i vladajuću koaliciju što se o setu važnih poreskih zakona raspravlja manje od 24 sata pošto ih je vlada uputula u skupštinsku proceduru i bez javne rasprave.

Lideri opozicionih poslanika saglasni su da je došlo do "pravnog nasilja", da zakoni opisuju Srbiju kao zemlju koja je bankrotirala i kritikovali premijera i prvog potrpedsednika vlade Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića što "za sve imaju vremena, sem za parlament", a na dnevnom redu su izuzetno važni zakoni.

"Nemamo nameru da ratujemo sa Mlađanom Dinkićem, Dačić je od Kalifornije do Brisela, Vučić hapsi, oni imaju vremena za sve, osim za parlament, a uvodi se porez na okućnicu koji nije postojao od Turske do danas", rekao je novinarima lider liberala Čedomir Jovanović.

On je upitao da li neko zna i jednu zemlju na svetu sa takvim problemima kao što ih ima Srbija i problemom Kosova, u koju dolaze investitori.

Jovanović je ocenio da vlast "hapsi Miškovića, kriminalizuje Demokratsku stranku, a sa druge strane raste nezaposlenost".

"Dok Dačić viče da neće zamrzavati plate i penzije, ovim zakonima ih čini neizvesnijim za narednih mesec ili dva. Vučić hapsi, Dačić razgovara sa Tačijem, a onda treba Dinkić da gori na lomači. To za nas nije dovoljno", rekao je Jovanović.

Ko god da je ministar finansija, mora da razmišlja o poreskoj reformi, ali ne na ovakav način, rekao je Jovanović i poručio vladajućoj koaliciji: "Derete kožu ljudima sa leđa, koji jedva stoje na nogama, a sa druge strane se rasipa".

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović smatra da se u skupštini dogodilo političko varvarstvo, jer su ti važni zakoni, pored toga što su predviđeni u roku kraćem od 24 sata, stigli u parlament i bez mišljenja Fiskalnog saveta i drugih institucija.

Stefanović je uveren da je u pitanju pokušaj pljačke građana i lokalnih samouprava navodeći da to DS neće dozvoliti.

"Doći ćemo pred kiparski scenario i građani koji imaju makar malo ušteđevine treba sutra da se plaše da će vlada Srpske napredne stranke i osiromašenih regiona Srbije pokušati da im uzme 30 odsto toga administrativnom merom", uveren je šef demokrata u skupštini.

DS traži, dodao je Stefavnović, da se odloži sednica i uvaže njihovi amandmani, kojih je oko 30.

"Nećemo dozvoliti da se plaća porez na okućnicu, to nije bilo ni za vreme Miloša Obrenovića", naglasio je Stefanović.

Ministar Mlađan Dinkić rekao je novinarima da mu je žao zbog odlaganja sednice, jer je bio spreman za raspravu sa opozicijom.

On je naglasio da su zakoni od aprila bili dostupni na sajtu ministarstva, ali da nema ništa protiv da se poslanicima ostavi dodatno vreme da se sa njima upoznaju i da ih analiziraju.

Odgovarajući na neke od kritika, Dinkić je rekao da "nisu tačni navodi da se uvodi porez na okućnicu".

On je naglasio da su to prihodi koje "stoprocentno ubiraju oštine i gradovi i da će oni odlučiti kako će se primenjivati ta odredba".

"Ako će republika da štedi, očekujemo da i oni štede. Mi ćemo (republika) smanjiti naše rashode za 30 milijardi dinara, očekujemo da to urade i opštine", rekao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da su poreski zakoni napravljeni tako da privreda dobije četiri milijarde dinara više rasterećenja, odnosno da privreda, bez koje, kako je istakao, nije moguća stabilnost u državi, neće plaćati nijedan dinar više.

"Mogu da kažem da se radi o paketu fiskalnih zakona koji je dobio apsolutnu podršku Fiskalnog saveta i nadam se da ćemo vam taj materjal podeliti. Žao mi je što takođe poslanicima nije marterijal podeljen pre sednice, tako da u tom smislu idemo spremni pred poslanike na raspravu", naveo je Dinkić.

On je istakao da taj set zakona donosi rasterećenje privredi, a posebno najmanjim preduzetnicima.

"Podiže se nivo za ulazak u paušalno oporozivanje na šest miliona dinara i za čak jednu trećinu se smanjuju nameti koji će preduzetnici ubuduće plaćati, jer će moći da porez plaćaju i na ličnu platu, a ne samo na oporezivu dobit kao do sad", rekao je ministar.

Dinkić je naglasio i da će se novim zakonskim rešenjima jačati penzioni fond i odbacio je navode opocizije o tome da će se oporezivati okućnice građana i istakao da će porez na imovinu biti isključivo lokalni prihod koji nema nikakve veze sa republikom.

Kako je pojasnio da, kad se govori da se širi potencijalna osnovica za porez na imovinu, ne radi se uopšte o deset ari poljoprivrednog zemljišta, već isključivo o gradskom građevinskom zemljištu.

"Od 1. janura ukida se naknada za građevinsko zemljište i daje se mogućnost, ali ne i obaveza, gradovima i opštinama da oni to sami nadoknade na drugi način. Oni će to sami odlučivati", kazao je Dinkić.

Dodao je i da se u Vladi nije razgovaralo o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom i da to nije pitanje za ovaj trenutak.

U setu poreskih zakona koje poslanici treba da razmatraju su i izmene o poreskom postupku i poreskoj administraciji i o akcizama, a među tačkama dnevnog reda je i potvrđivanje nekoliko sporazuma.

(agencije/MONDO, foto: Beta/Demokratska stranka, Nenad Stojanović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image