• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čepurin o Srbijagasu: Poštovati sporazume

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da u planovima za rekonstrukciju "Srbijagasa" treba poštovati međunarodni ugovor koji je ta kompanija sklopila s ruskim partnerom.

Povodom pisanja srpskih medija da se Rusija protivi rekonstrukciji "Srbijagasa" jer bi to moglo da ugrozi projekat "Južni tok", ruski ambasador kaže da su zaključeni svi sporazumi a da je Rusija zainteresovana da se oni sprovode.

"Nas ne brinu nekakva mišljenja po novinama, hipoteze, za nas je, kao ozbiljne, poslovne, ljude, i imajući u vidu ogromna finansijska sredstva, važno da se sporazumi sprovode", kazao je Čepurin naglasivši da nije moguće "zaključiti sporazum, menjati ga a zatim od njega odustati".

"Južni tok" je višenacionalni projekat, podsetio je ruski ambasador, a Srbija je takoreći ključna tačka za Balkan.

Zbog toga, dodaje, treba biti veoma pažljiv, a priče po novinama smatra "kovanjem neostvarivih planova".
Čepurin, međutim, ne mislim da postoje neke ozbiljne stvari koje bi narušavale naše sporazume i dodaje da će se i to pitanje naći na dnevnom redu razgovora predsednika Srbije i Rusije u Sočiju u petak.

"Više puta sam čuo od rukovodstva Srbije da postoji potpuno razumevanje neophodnosti poštovanja sporazuma. Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari Srbije ali međunarodne obaveze treba da budu ispoštovane", rekao je Čepurin.

"Ako ima spornih pitanja nastojaćemo da ih rešimo, i to uzimajući u obzir i interes Srbije, jer je srpski narod nama prijateljski, i ako je

"Ako ima spornih pitanja nastojaćemo da ih rešimo, i to uzimajući u obzir i interes Srbije, jer je srpski narod nama prijateljski, i ako je nešto dobro za Srbe dobro je i za nas", dodao je on.

Tvrdeći da se rusko-srpski odnosi u ekonomskoj sferi u poslednje vreme aktivno razvijaju ambasador je naveo da je u Beogradu upravo u poseti velika ruska popoljoprivredna delegacija i podsetio da Srbija u Rusiju sada izvozi poljoprivredne proizvode u vrednosti od 250 miliona dolara.

"Uz mudro postupanje ta cifra bi za godinu-dve mogla da se udvostruči. Tim pre što je Srbija oslobođena carina na izvoz poljoprivrednih proizvoda", rekao je ambasador Rusije.

Založio se za brže korišćenje prilika koje već postoje, jer, kako kaže, postoje mogućnosti koje slabo koristimo.

"Dajte da sarađujemo i da budemo efikasniji. Nama Slovenima je svojstveno da se dugo premišaljamo, sporo donosimo odluke. Potreban je politička volja kako bi se obezbedila velika korist za obe države", ocenio je Čepurin.

Najavljujuć da danas u Beograd stiže predsednik Ruskih železnica Vladimir Jakunjin, kako bi sa srpskom stranom razgovarao o modernizaciji srpske železnice, Ccepurin je podsetio da je reč investiciji od 900 miliona dolara, otvaranju novih radnih mesta i o angažovanju i srpskih, a ne samo ruskih firmi, te da će Srbiji u okviru tog aranžmana biti isporučeno i 26 dizel lokomotiva.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image