• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene obrazovanije od muškaraca, ali...

Žene su u odnosu na muškarce u proseku obrazovanije, imaju više radnog iskustva, a postaju članice odbora u kasnijim godinama života.

To su rezultati istraživanja Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svetske banke.

Izveštaj, pod nazivom "Žene u odborima u BiH, Makedoniji i Srbiji", rezultat je četvoromesečnog istraživanja sprovedenog sa ciljem prikupljanja informacija o zastupljenosti žena u upravnim i nadzornim odborima, navodi se u saopštenju.

Istraživanje, čiji su rezultati prezentovani danas na Regionalnoj konferenciji o ženskom liderstvu u Sarajevu, pokazalo je da 97 odsto intervjuisanih žena smatra da se njihov glas u odboru čuje, dok 89 odsto žena i 82 odsto muškaraca smatra da je raznovrsnost u odboru bitna i da stvara dodatnu vrednost.

Sedamdeset odsto ispitanika smatra da se dinamika u odboru menja kada je bar jedna žena član odbora, a istovremeno 70 odsto njih veruje da se dinamika u odboru efikasno menja tek onda kada je u odboru više od jedne žene.

"Važno je istaći da i muškarci i žene veruju da su žene preciznije, bolje pripremljene za sastanke, fokusiranije na dnevni red, uravnoteženije u analizi upravljanja rizicima, spremnije za kompromise i bolje razumeju interese različitih zainteresovanih strana," kazala je šef kancelarije IFC-a u Bosni i Hercegovini, Lada Buševac.

Ona je istakla da je "75 odsto žena i 59 odsto muškaraca iz regiona saglasno da trenutne politike ljudskih resursa ne podržavaju žene u njihovim ambicijama u vezi s karijerom".

Buševac je dodala da "60 odsto ispitanih žena i 47 odsto muškaraca smatra da su same žene u najboljoj poziciji da povećaju mogućnosti koleginicama koje žele da postanu članice odbora".

Istraživanje je pokazalo da su tri najveće prepreke većoj zastupljenosti žena u odborima - sindrom dvostrukog tereta, slaba samopromocija i korporativni model "bilo kad, bilo gde".

Istraživanje je urađeno na uzorku od 89 kompanija uglavnom listiranih na SASE, BLSE, Super kotaciji i Berzanskoj kotaciji MSE i BELEX-u.

Najveći procenat ispitanih dolazi iz kompanija koje imaju više od 500 zaposlenih.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)


Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pupulina

Zensko dete tj ja je zavrsilo masinski fakultet smer privredno masinstvo,sta reci,pri svakom konkurisanju za posao prvo pitanje je bilo:"Imate li dece,a da li planirate?".Poslodavci NECE da placaju trudnicko i porodiljsko,uglavnom se moras odluciti ili ces imati porodicu ili karijeru.A posto je ovo Balkan ocekuje se da naravno izaberes decu,kuvanje,pranje a ne seminare,putovanja i karijeru.Da jos dodam posao u struci ne radim kao ni 90% gradjana,mislim ipak sam srecna jer imam posao jeeeee

NO NAME

Sve bi to one mogle i pre ali BOZE MOJ! Treba biti rob nagonima i natovariti copor dece sa bilo kim iz straha od samoce.

Pedagog

O ženskom detetu kada se školuje svi ukućani mu ugađaju.A muško dete se posle punoletstva počne samo O sebi starati

special image