• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krkobabić: Neće biti zamrzavanja penzija

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić usprotivio se bilo kakvoj ideji o zamrzavanju ili smanjivanju penzija, što je sugerisao MMF, rekavši da penzije u Srbiji neće biti ni zamrznute ni smanjene, dok je on u vladi.

Krkobabić, koji je za "Novosti" ocenio da bi "zamrzavanje penzija bio genocid nad starima", poručio je penzionerima da "mogu da budu apsolutno spokojni kad su u pitanju njihova zaslužena primanja".

"Penzije u Srbiji neće moći ni da se smanjuju, niti da se zamrzavaju dok sam ja u Vladi Srbije. To sam jasno i otvoreno rekao koalicionim partnerima, ali i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda na nedavnim razgovorima u Beogradu", rekao je Krkobabić, potpredsednik vlade i ministar za rad i socijalnu politiku.

Na pitanje šta će učiniti ako ipak bude jakih pritisaka da se plate i penzije zamrznu ili smanjuju zbog deficita u budžetu, Krkobabić je odgovorio da na to neće pristati.

"Na tako nešto neću pristati, bez obzira ko to od mene da traži. Prosečna penzija u Srbiji je 23.000 dinara, što je već na donjoj granici izdržljivosti. Od 1,7 miliona penzionera, recimo da za mene nije glasalo 1,3 miliona, ali svi oni gledaju u mene kada treba da dobiju prinadležnosti. Ja svoju reč neću pogaziti", naglasio je Krkobabić.

Krkobabić je kazao da MMF nije eksplicitno zahtevao zamrzavanje plata i penzija, ali je implicitno sugerisao da je neophodno da se ti troškovi smanje.

"Rekao sam i da matematički model apsolutno poštujem, ali da matematika ne odražava uvek život i realnost. Šta vredi što je dva plus dva jednako četiri, ako tih četiri nisu dovoljni nekome da preživi", objasnio je Krkobabić.

On je naglasio i da neće pristati da, ukoliko bi sindikat pristao da se zamrznu plate u javnom sektoru, penzioneri dele istu sudbinu, već da bi penzije nastavile da rastu po utvrđenom zakonskom ritmu.
"Siguran sam da bi smanjivanje ili zaustavljanje rasta penzija izazvalo u kratkom roku pravi genocid među najstarijom i najugroženijom populacijom u Srbiji. Mnogobrojne bi to ostavilo bukvalno i bez hleba. Na njima ne može i ne sme da se štedi jer mnogi žive na ivici teškog siromaštva", kazao je on.
"Katastrofa za državu bi bila kada bi samo jedan čovek umro od gladi. A kad bi to zadesilo više ljudi, došlo bi do potpunog sloma svega postojećeg u Srbiji. Tu više ne bi bilo leka", zaključio je Krkobabić.

(Tanjug, foto: Beta, arhiva)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TRex

Nije prihvatljivo ni povećanje starosne granice za odlazak u penziju, jer je u Srbiji penzija socijalna kategorija od koje mahom žive nezaposleni i najmladji članovi porodica. Eventualno povećati tu granicu samo za žene koje nisu majke i 'zamrznuti' na neki rok povećanje 25% najvećih penzija... Kada budu prestale kradje u Javnim preduzećima, nabavkama, tenderima,... i počne naplata poreza i doprinosa u 'sivoj i crnoj' ekonomiji, onda će biti dovoljno novca i za prnzije.

special image