• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština: Bez poreza na štale i kokošinjce

Burna rasprava u Skupštini Srbije o izmenama seta poreskih zakona. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić obrazložio šta novi zakon donosi i navodi da ga opozicija banalizuje.

Kokošinjci, štale i ambari neće biti oporezovani, što je banalizovanje stvari od strane opozicije, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tokom skupštinske rasprave o setu izmena poreskih zakona.

Dinkić je dodao da su štale, kokošinjci i ambari vezani za poljoprivrednu proizvodnju, a da se predložena zakonska rešenja odnose na gradsko građevinsko zemljište, koje ulazi u porez na imovinu i da nema potreba da se banalizuju neke stvari.

Da će se oporezivati te vrste objekata bila je jedna od zamerki opozicije u raspravi o izmenama šest poreskih zakona.

Zamenik šefa poslaničke grupe Lige socijaldemokarta Vojvodine Dorđe Stojšić rekao je da zakonska rešenja nisu dobra za lokalne samouprave i da će njihovom primenom doći do manjka prihoda u lokalnom budžetu, što će stvoriti velike probleme.

On je kritikovao poreske stope u Srbiji, istakavši da su regresivne i ocenio da, što se više zarađuje, stope su manje dok je u razvijenom svetu obrnuto.

Ovim setom zakona nešto se menja, ali je to daleko od dovoljnog, rekao je Stojšić istakavši da LSV podržava zakon koji se odnosi na modernizaciju poreske uprave.

Poslanik LDP Bojan Đurić je naveo da sredstvima koja trenutno ima Srbija može da izdrži, od prilike, još mesec, mesec i po dana, i da će onda doći u situaciju da bukvalno nema novca u budžetu za isplatu najvećih budžetskih davanja, kao što su plate, penzije.

Pozicija građana će direktno, i kroz otežavanje pozicije privrede biti neuporedivo teža, kazao je Đurić i dodao da je to priznao i ministar Dinkić, kao i to da efekti predloženih zakonskih rešnja neće biti čak ni dovoljni da se pokrije enormna rupa u budžetu.

"Obrazloženje kako se ovim merama rasterećuje privreda je cinično, gotovo do ivice bezobrazluka", naveo je Đurić i dodao da se deo prihoda sa lokalnih samouprava prebacuje na centralnu vlast, što je očajnički pokušaj da se makar delimično umanji manjak.

Prema njegovim rečima, "ovaj udar na fiskalni i budžetski sistem je odluka vlade, a lanac novih poreskih opterećenja će uništiti građane i oterarti investitore".

Poslanik DSS Dejan Mihajlov je naveo da ta stranka traži da Vlada Srbije povuče predložene zakonske izmene imajući u vidu stanje u javnim finansijama, deficit budžeta koji će nadmašiti sve prognoze, dugove..

Potrebno je da se vodi rasprava o smanjenju rashoda, državne uprave i racionalizaciji troškova, a mi danas vodimo raspravu kako budžet dodatno da se napuni i kako građani da se oglobe putem poreza na imovinu i drughih izdataka koji će uslediti nakon usvajanja ovog paketa zakona, kazao je Mihajlov.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović oštro je danas kritikovao sve mere ekonomske politike i rad ministra Dinkića, rekavši da su njegove mere u prethodnoj deceniji dovele do pada ekonomije i životnog standarda građana, a da se sada država sve više zadužuje.

Sve primedbe Dinkić je odbacio kao neistinite i poručio Stefanoviću da se ugleda na druge lidere opozicije i da "bude muško, a ne da govori izmišljotine".

Stefanović je rekao da je aktuelna vlada dodatno zadužila svako domaćinstvo dodatnih 1.600 evra, da nema novca za plate i penzije, istakavši da već one kasne u prosveti i zdravstvu.

On je optužio vladu da izmenama poreskih zakona vodi "pajser ekonomiju", da "otima pare od lokala kome kaže: opljačkaj komšiju pa ćeš imati više".

Prema njegovim rečima, vlada najavljuje novu poresku avanturu koja nije zasnovana na ekonomskim principima, već političkim interesima, nema tu predloga za rasterećenje privrede, već otimanje od građana.

Šef poslaničke grupe DS ponovio je da je cilj poreskih zakona o kojima poslanici raspravljaju da se građanima oduzme 300 miliona evra, kako bi se popunila rupa u budžetu, da ih neće podržati i da traže od vlade da ih povuče.

Dinkić je rekao Stefanoviću da ne govori istinu i upitao ga odakle mu moralno pravo da kritikuje budžetski deficit kada je vlada u kojoj je bio ostavila praznu kasu i budžetski deficit od 7,75 odsto BDP, najveći u istoriji.

Zadužili ste devet milijardi evra zemlju, nemate prava da govorite o javnom dugu kada ste ostavili praznu kasu bez dinara rezervi, kazao je Dinkić.

"To što se Đilas žali što ne može da naplaćuje takse radnjama to je njihov problem. Mi smo ukinuli 138 parafisklanih nameta", kazao je ministar i zapitao se koji je kapitalni projekat gradonačelnik Beograda Đilas sam ugovorio.

Odgovarajući na primedbe o visini poreza na imovinu koji u određenim slučajevima može da bude povećan i do 600 odsto, Dinkić je naveo da to zavisi od gradonačelnika.

"Ako se to ne desi nigde u Srbiji osim na Starom gradu, onda to Đilas radi. Ako Đilas odluči da naplati 600 odsto porez, a nigde drugde u gradu se ne desi, u čemu je problem. Vi to možete da uradite diskecionom odlukom Đilasa i ako to uradite nazovite to pravim izrazom", istakao je on.

Zamenik šefa poslaniče grupe SNS Zoran Babić rekao je da je Beograd 2008. bio dužan 50 miliona evra, što je za grad te velicine normalno, a da je sada, 2013. godine, pod kontinuranom vlašću demokrata, dužan 450 miliona evra, javna preduzeće 451 milion evra.

On se zapitao koja struka može da napravi 18 puta veći dug, za mostove kojima niko ne prloazi.

"Za pet godina, 18 puta ste zadužili ovaj grad, nemojte to više da radite", poručio je on.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da Srbiji ne preti opasnost krize javnog duga, i dodao da je ekonomska stuacija teška, ali nije dramatična.

Odgovarajući na primedbe poslanika LDP u Skupštini Srbije, ministar je rekao da u budžetu ima dovoljno novca da isplatu plata i penzija i da javne finansije nisu pred kolapsom.

"Imamo višak likvidnosti u budžetu 140 milijardi dinara što je više nego dovoljno da se isplaćuju plate i penzije", naveo je Dinkić istakavši da bi bilo bolje da imamo još više manevraskog prostora u budžetu.

On je kazao da je problem kako smanjiti deficit, jer nije očekivao pad prihoda, kao i da je bilo grešaka u planiranju dobiti.

Dinkić je poručio da su izmene seta poreskih zakona početak novog talasa konsolidacije, dovešće do smanjenja deficita, ali one same po sebi neće biti dovoljne.

Privreda će tim zakonskim rešenjima biti rasterećena za četiri milijarde dinara, ali svako će morati da štedi i da vodi računa o svakom dinaru koji će se davati, rekao je Dinkić tokom načelne rasprave o izmenama šest poreskih zakona.

On je najavio i oštriju borbu protiv sive ekonomije, navodeći da će se najpre krenuti u kontrolu neregistrovanih radnika i poslodavaca, kao i u pojačanu kontrolu fiskalnih kasa i izdavanja računa.

Osvrnuvši se na primedbe predloženom isključivanju advokata, stomatologa, privatnih ordinacija i računovođa iz paušalnog sistema oporezivanja, Dinkić je naveo da se od tog rešenja neće odustati, podsetivši da se limit za paušalno oporezivanje povećava na šest miliona dinara godišnje.

Prema njegovim rečima, izmenama poreskih zakona predviđeno i jednostavnije podnošenje poreskih prijava od naredne godine - elektronski.

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao je da je Dinkićevo izlaganje u skupštini pokazalo da se "sistem javnih finansija raspao".

On je ocenio da se godinama govori o reforama, a da se ništa ne preduzima u tom pogledu, i da je situacija veoma loša.

Na početku sednice opozicija je opet negodovala zbog poreskih zakona.

Opoziciona DS zatražila je povlačenje zakona iz procedure, a LDP je ukazala da nije bilo dovoljno vremena da se s tim predlozima upozna javnost.

Poslanica URS Snežana Stojanović Plavšić optužila je DS da želi da opstruiše rad Skupštine, kao i pre dva dana, i navela da je vladajuća koalicija izašla u susret opoziciji odlaganjem rasprave za danas.

Ona je kazala da treba da počne rasprava kako bi se građanima predstavili zakoni.

Poslanik LDP Ivan Andrić kazao je da je reč o zloupotrebi I manipulaciji i da opozicija u sredu nije tražila vreme da bi se poslanici upoznali sa materijalima.

"Tražili smo vreme da se javnost upozna kako bi bila svesna pozitivnih i negativnih efekata predloženih izmena zakona. Demokratska procedura donošenja zakona podrazumeva javnu raspravu", kazao je Andrić.

Na početku rada nije prihvaćen predlog zamenika šefa poslaničke grupe DS Janka Veselinovića da se duplira vreme rasprave na 10 časova.

Kako je najavio predsednika Poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić Skupština Srbije radiće i sutra iako je subota neradan dan, kako bi poslanici stigli da završe raspravu o setu poreskih zakona i međunarodnih sporazuma do srede, 29. maja, do kraja prolećnog zasedanja.

Babić je dodao da će se danas raditi do kasnih večernjih sati i naglasio da "kada čovek hoće da se bavi odgovorno bilo kojim poslom, a naročito politikom, ne treba da pita za radno vreme".

(agencije/MONDO, foto: Beta, Nenad Stojanović )

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bobilica94

Meni je nasa skupstina gora od svakog kokosinjca da ne kazem nesto drugo,sram vas bilo pogotovo Dinkica

Dunja

Štale i kokošinjci ne spadaju pod okućnicu Dinkiću, kako te nije sramota da praviš od nas majmune. No to je još i najmanji problem. Mnogo veći je što nas upornu guraš u ambis na čijoj smo ivici. Ti si bruka i sramota za našu zemlju!

Logoped

E ako ova vlada zna šta radi, evo mene gde sam najtanji...

special image