• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Investitori u 2013. uložili 330 miliona evra

U Srbiju je u prva tri meseca ove godine privučeno 330 miliona evra direktnih investicija, izjavio je direktor SIEPA Božidar Laganin. Uz ostavarenje projekcije SIEPA od dve milijarde evra u 2013. "faliće" bar još četiri milijarde za "zatvaranje" platnog bilansa.

Laganin je rekao da ta suma ne obuhvata ugovore zaključene sa kompanijom Al Dahra iz Emirata, u iznosu oko 400 miliona dolara, kao ni relativno skoro završen posljednji javni poziv SIEPA, kada je ugovoreno još 200 miliona evra investicija sa većim brojem kompanija.

On je rekao da SIEPA ostaje pri prvobitnoj proceni da će do kraja 2013. u Srbiju biti uloženo oko dve milijarde direktnih stranih investicija.

"Mislim da nema potrebe na bilo koji način da se koriguje ova projekcija data početkom godine, pogotovo imajući na umu da je prvi kvartal ove godine znatno bolji od prošle. U 2012. bilo je oko 180 miliona evra direktnih stranih investicija, a u ovoj godini 330 miliona", rekao je Laganin.

On je najavio da će u narednim danima biti otvoreno nekoliko novih fabrika, koje su izgrađene kao grinfild investicije (investicije “na ledini”), a među njima je i novi pogon Gorenja u Valjevu, od 23.000 metara kvadratnih.

Rast investicija je nesumnjiv, bar u odnosu na prethodnu sušnu godinu, ali i ako se ostvare prognoze SIEPA, Srbiji će i dalje nedostajati kapitala.

Podsećamo da je tim uglednih stručnjaka okupljenih oko biltena Makroekonomske analize i trenodovi (MAT) u aprilu objavio da “priliv kapitala ostaje trajni izazov za Srbiju u ovoj i u naredne dve godine, te da će, ako priliv investicija u tom periodu bude 1,7 do 1,8 milijardi evra godišnje, zemlji nedostajati četiri do pet milijardi evra za ‘zatvaranje’ platnog bilansa, što bi išlo na teret smanjivanja deviznih rezervi”.

(Srna/MONDO, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Samo da naprednjaci dodju na vlast,oni će da privuku 100 milijardi direktnih stranih investicija.

special image