• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Nemačke milioni evra za pripremu pregovora

Nemačka će sa 2,2 miliona evra podržati Srbiju da se na efikasan i stručan način pripremi za pregovore o pristupanju EU u poljoprivredi, ekonomiji, finansijama…

Sporazum o dodeli tih sredstava, kroz projekat tehničke saradnje "Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji", potpisali su danas u Vladi Srbije direktor nacionalne Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i vođa tog projekta u Srbiji Andrej Horvat, u prisustvu nemačkog ambasadora u Beogradu Hajnca Vilhelma.

"Ovaj projekat će pomoći da se pripreme administrativne strukture i definišu procedure za učešće u pregovorima", rekao je Pajević.

On je kazao da će Srbija u realizaciji ovog projekta imati značajnu pomoć kolega iz Slovenije, a postoji mogućnost da se uključe i stručnjaci iz drugih zemalja koje su u skorije vreme pristupile EU, čije je iskustvo dragoceno.

Izrazivši zahvalnost nemačkoj vladi na kontinuiranoj pomoći, Pajević je podsetio da Nemačko udruženje za međunarodni saradnju (GIZ) već 13 godina uspešno prati napore Srbije u modernizaciji administrativnih struktura.

Nemački ambasador Vilhelm rekao je da je realizacija ovog projekta planirana još u junu 2011. na nivou vlada dveju zemalja, kada Srbija još nije ni imala status kandidata za pristupanje EU, što je, kako je istakao, jasan znak koliko je Nemačka zainteresovana za evropsku perspektivu Srbije i da je uvek verovala u tu perspektivu.

"Nemačka ne bi ni planirala još 2011. godine taj projekat da ne veruje čvrsto u šansu da Srbija otpočne pristupne pregovore. Nemačka to želi i u to čvrsto veruje", istakao je Vilhelm, napomenuvši da njegova zemlja radi samo na projektima koji imaju smisla.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat znači da se stvaraju najbolji preduslovi da srpska vlada bude spremna i pripremljena kada počne pregovarački proces.

Vođa Projekta "Podrška procesu evropskih integracija u Srbiji", Andrej Horvat, rekao je da su dosadašnje pripreme kroz izradu tog projekta, koje su trajale šest meseci, pokazale da je srpska administracija dobro upućena i spremna da otpočne pristupne pregovore.

"Mi ne dolazimo u neku zemlju samo kao finansijeri niti da 'solimo pamet', već da, takođe, učimo od te zemlje kao od partnera i da zajedno radimo na dobrom projektu", kazao je on, objasnivši da vlada Nemačke koristi GIZ za sprovođenje ciljeva u spoljnoj politici.

Horvat je objasnio da će se projekat sprovoditi u dve faze, od kojih će prva trajati do sredine 2015. a druga do kraja 2018. godine.

Teme obuhvaćene projektom čine 15 od ukupno 35 poglavlja pravnih tekovina EU, a korisnik sredstava je Kancelarija za evropske integracije Srbije, sa partnerima u realizaciji - Ministarstvom finansija i privrede i Ministarstvom poljoprivrede.

Projekat sprovodi Nemačko udruženje za međunarodni saradnju (GIZ) uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Suncica km

Da daju i 2milijarde narod od toga opet nista nema,niti ce imati.

special image