• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od plata u Vojvodini veće jedino u Beogradu

Neto zarada u Vojvodini najmanje zaostaje za republičkim prosekom od svih regiona u Srbiji što, kažu iz Vlade Vojvodine, govori da je to najperspektivniji i najuspešniji region.

Vlada Vojvodine je na današnjoj sednici navela da je prosečna neto zarada u Srbiji u protekla tri meseca iznosila 41.403 dinara, a da je u Vojvodini prosečna neto zarada iznosila 39.929 dinara, što je za četiri odsto ili za 1.474 dinara ispod republičkog proseka.

"U odnosu na republički prosek, prosečna neto zarada u Beogradskom regionu bila je za 9.704 dinara ili za 23 odsto veća od republičkog proseka. Ukoliko se izuzme Beogradski region, prosečna neto zarada u Vojvodini je ubedljivo viša u odnosu na bilo koji drugi region u Srbiji", navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Podaci pokazuju da je od ukupno 45 jedinica lokalne samouprave u Vojvodini, prosečnu neto zaradu iznad republičkog proseka ostvarili su Novi Sad, Pančevo, Senta, Apatin, Pećinci, Vršac, Beočin i Bačka Palanka.

U 37 opština, koje su ostvarile prosečne neto zarade ispod republičkog proseka, zarade su se kretale u rasponu od 27.224 dinara do 40.322 dinara.

"Kada je reč o razlozima zbog kojih je jedino zarada u Beogradskom regionu znatno viša od republičkog proseka, mora se uzeti u obzir podatak da je u Beogradskom regionu 45 odsto zaposlenih u državnom sektoru, sa visokim zaradama, što značajno utiče na visinu prosečne zarade", saopštila je pokrajinska vlada.

U Vojvodini je broj zaposlenih u državnom sektoru za 25 odsto manji nego u Beogradskom regionu, tako da je to osnovni razlog zaostajanja za prosečnim zaradama u odnosu na Beogradski region, smatraju u Vladi Vojvodine.

Navodeći još neke ekonomske pokazatelje koji Vojvodinu čine najuspešnijim regionom, pokrajinska vlada je istakla činjenicu da Pokrajina ostvaruje najbolji izvoz, ima najracionalniji uvoz i privukla je 45 odsto svih stranih investicija u Srbiji.

"Iz navedenih pokazatelja može se zaključiti da je Vojvodina najperspektivniji i najuspešniji region po privrednim pokazateljima u Srbiji i zato tvrdnje o njenoj stagnaciji nemaju nikakav osnov", zaključili su članovi Vlade Vojvodine.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock/MONDO)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

miki nislija

37 mesta van beograda i vojvodine ima prosek preko 27000!?nis ima oko 22-25,ks oko 20ak,kursumlija oko 17-18,ostali gradovi juzno od bg nista bolje sem kg i ja.pa gde je to prosek preko 27,30000,a kamoli preko 40000?!

katica

Ko su ti sto u vojvodini imaju 39000 platu, kad se zna koliko samo firmi i fabrika ne radi!!!!!!?????

A ca

Pa šta ako je najveća u Bg.Sta to kome smeta?

special image