• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS upozorava:Rupa u budžetu ide na pet odsto

Svaki deficit preko tri odstoBDP-a je veliko upozorenje i neophodno je sprovođenje sistemskih reformi i ušteda, upozorava guverner Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka procenjuje da će manjak u budžetu Srbije do kraja godine, biti između 4,5 i pet procenata bruto domaćeg proizvoda, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Već u prva tri meseca bilo je vidljivo da je teško ostvarljiv planirani deficit od 3,6 odsto BDP- a, rekla je ona novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Američke privredne komore.

Guverner je rekla da su procene NBS realne i konzervativne, i da uključuju vladine predložene mere fiskalne konsolidacije.

Tabaković je rekla da je zamrzavanje plata u javnom sektoru zbog njegove veličine jedan od najlakših načina da se uštedi.

"Verujem da će Ministarstvo finansija i vlada pronaći način da sprovedu mere koje će doprineti očuvanju održivosti javnih finansija, pošto se makroekonomska i finansijska stabilnost mogu obezbediti jedino u uslovima odgovorne fiskalne i monetarne politike i njihove dobre koordinacije", naglasila je Tabaković.



To bi ostavilo dodatni prostor monetarnoj politici za ostvarivanje stabilnosti cena uz niže kamatne stope.

Ona je dodala i da NBS u potpunosti podržava postizanje aranžmana sa MMF - om.

Tabaković je ponovila da će inflacija do oktobra biti vraćena u granice cilja, što je četiri, plus minus jedan i po odsto, istakavši da je NBS još uvek oprezna prilikom relaksiranja monetarne politike imajući u vidu postojeće rizike.

Po njenoj tvrdnji, finansijski sektor vrlo stabilan i pored visokog učešća nenaplativih zajmova.

Guverner je najavila i izmene Zakona o osiguranju i da će NBS nastojati da zajedno sa učesnicima na tržištu dođe do što boljeg nacrta tog pravnog akta koji će uputiti skupštini.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Đurković rekao je da ta privredna asocijacija pozdravlja nedavnu odluku NBS da obori referentnu kamatnu stopu, što će doprineti smanjenju troškova zaduživanja privrede u dinarima.

"Bankarski sektor je visoko kapitalizovan i raspolaže značajnim rezervama za pokriće loših plasmana. Istovremeno mora znatno efikasnije rešavati problem visokog učešća loših kredita", naveo je on.

Đurković je dodao da Američka privredna komora u Srbiji podržava postizanje aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om.

"To bi učvrstilo uverenje našeg članstva i potencijalnih investitora da smo na dobrom putu. Od NBS očekujemo nastavak liberalizacije propisa koji se odnose na platni promet i devizno poslovanje", poručio je Đurković.

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja više od 175 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija, koje su ukupno u Srbiji investirale 14 milijardi evra.

(Tanjug, foto: Fonet/Božidar Petrović)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vupa u glavi*

juce sam prosalo pored vlade, to se voze audi imaju se vozaci, i bas me cudi ko napravi tu vupu mora da su prosvetari ili penzioneri*

mister spok

ma ni crna rupa u svemiru nije ravna ovoj u budzetu..

Somborac77

Hocete da ustedite,to je bar lako-smanjite plate poslanicima,premijeru,predsedniku i svim politickim radnicima zaposlenim u raznim opstina,selektirajte izmisljena radna mesta u vlasti i lokalnim samoupravama i otpustite visak koji se zaposljava tamo gde nema potrebe za tim i eto ustede.

special image