• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O antikriznim merama krajem nedelje

Predsednik Vlade Srbije rekao da će razgovori o merama za poboljšanje stanje u ekonomiji biti nastavljeni krajem sedmice na nivou cele vladajuće koalicije, a da ove nedelje to sigurno neće biti na dnevnom redu vlade.

Dačić je novinarima u Sava centru rekao da je na sastanku u nedelju, sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom finansija i ekonomije Mlađanom Dinkićem i guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković, razgovaralo o opštem pogledu na to šta treba uraditi i da je dogovoreno da se u četvrtak ili petak nastave razgovori na nivou cele vladajuće koalicije.

"Takođe smo se dogovorili da se o tome konsultuje i održi sastanak sa Fiskalnim savetom, Nacionalnim savetom za privredni oporavak i Socioekonomskim savetom i da se nakon toga ide na usvajanje mera na sednici vlade", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, na današnjoj sednici Vlade Srbije nije bilo reči o ekonomskim merama, već da se raspravljalo o skoro 90 tačaka, od kojih su najvažniji bili zakoni iz oblasti obrazovanja.

Dačić je dodao da će javnost biti obaveštena kada će biti odrzana sednica vlada na kojoj će se razgovarati o ekonomskim merama.

"Ekonomske mere nisu bilo kakve mere koje su kratkoročnog karaktera, o njima mora dobro da se promisli", rekao je premijer.

Na pitanje novinara da li u vladi postoje nesuglasice po tom pitanju, Dačić je kazao da to nisu razmirice već samo informacije koje ne dolaze sa najvišeg mesta - od Dačića i Vučića i da su više stvar neinformisanosti nego nesuglasica.

"Sve dogovore koje pravimo, to su dogovori Vučića i mene, ima različitih pogleda, to se znalo i pre nego što je vlada formirana, nisam pristalica zamrzavanja i smanjivanja plata i penzija. Ako pogledate, u oktobru bi trebalo da bude 0,5 odsto povećanje, procenite koliki je efekat toga i da li je to mera koja će spasiti situaciju. Neće", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da je, kada je reč o zamrzavanju plata i penzija, više reč da se time želi udovoljiti MMF-u i Svetskoj banci.

"Mi ovde ne postojimo zbog drugih, nego zbog naših građana. Treba ići postupno, s jedne strane restriktivna finansijska politika, smanjenje deficita i troškova, a s druge strane da vidimo kako mozemo da se razvijamo. Nema tu problema, niti je bilo svađa ili žustrih rasprava. Ova država nije bankrotirala kada je bila u ratu, pa neće ni sad", rekao je Dačić.



O donošenju predloga ekonimskih mera danas je govorio i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić n a televiziji b92.

On je izjavio je da će tri lidera do kraja nedelje doneti predlog ekonomskih mera, ocenivši da je ekonomska situacija u Srbiji teška.

"Očekujem do kraja nedelje da ćemo dobiti predlog mera o kojima će raspravljati vladajuća koalicja, a onda sa predstavnicima socijalno ekonomskog, fiskalnog i privrednog nacionalnog saveta i tek nakon toga moguće na jednoj od narednih sednica budu usvojene. Trojica lidera će predložiti te mere", istakao je Ljajić.

On je istakao da takođe očekuje da će u četvrtak o tome razgovarati na sastanku, a da to ne znači da će one tada biti usvojene, "već će to biti početak usaglašavanja ekonomskih mera".

"Do kraja nedelje će te konsultacije biti obavljene. Situacija je dosta teška i ozbiljna", ocenio je Ljajić.

Ljajić je kazao da sednica Vlade Srbije još nije završena i da na njoj do sada nije bilo reči o ekonomkim merama.

"Ostalo je još desetak tačaka. Ovo je redovna sednica vlade, jer prošla nije održana u četvrtak", rekao je potpredsednik vlade.

Upitan zašto toliko dugo traju konsultacije po pitanju ekonosmkih mera, Ljajić je kazao da je bolje da one budu duže, da se donesu prave mere, "nego mere koje neće dati rezultate koje očekujemo".

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović rekla jeda će paket vladinih antikriznih mera biti gotov u narednih desetak dana.

"Nije realno da imamo kompletno završene mere do kraje nadelje, sigurno ćemo u narednih desetak dana imati paket, dakle to sigurno nije samo jedna mera", kazala je Kalanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Govoreći o najavljenoj mogućnosti da će jedna od mera biti smanjenje plata zaposlenima u državnoj administraciji, ministarka je navela da ukoliko smanjenja bude, da ono neće biti lineralno.

Prema njenim rečima, smanjenje plata će biti opcija samo ukoliko je to "neophodno za održivost sistema".

"To znači limitiranje najvećih plata, ili smanjenje u jednom delu, nikako ne linearno smanjenje", rekla je Kalanović.

Na konstataciju da se lokalne samuprave protive smanjenju palta, ministarka je rekla da "lokalne samuprave nisu 'svete krave' i da kod njih mora da ima prostora za uštede".

Kalanović je navela da stanje u sprskom budzetu nije alarmanto, kao i da će u donošenje seta antikriznih mera biti uključeni i Fiskalni savet, Međunarodni monetarni fond i Nacionalni savet za privredni oporavak.

(MONDO/agencije, foto: Tanjug, Rade Prelić)

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Malisan

Ima li neko malo mozga? smanjenje plate znace i manju potrosnju jer one uglavnom idu na finalnu potrosnju, nema stednje s 400e. smanjena potrosnja ugrozava i privatni sektor i njihovu realizacija. manja realizacija - manji pdv. manji pdv jos manji prihodi drzave. tako se ide u krug dok ne stignemo grcku. samo nova radna mesta, nove plate, nova traznja povecava privrednu aktivnost- pdv- prihode drzave. a vi ste tu zakazali svi!

djo

malo opet spinuju da skrenu temu sa kosova al nema potrebe da smo u kanalu jesmo znali su to i cekali evo godinu dana a sad kao neke mere ne nemaju oni nikakav plan jer znaju da ovde pobune nema, 30 posto je grad selo,30posto selo,20posto gastarbajteri,10posto ima kes,i ko da se buni izumiremo eutanazirani smo

BARBY

Propali smo skroz.

special image