• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat: I dalje borba za egzistenciju

Savez samostalnih sindikata Srbije izrazio je nezadovoljstvo postignutim reformama i rezultatima privatizacije i ocenio da se ogroman broj zaposlenih i nezaposlenih gradjana Srbije još bori za golu egzistenciju.

Savez samostalnih sindikata Srbije izrazio je nezadovoljstvo postignutim reformama i rezultatima privatizacije i ocenio da se ogroman broj zaposlenih i nezaposlenih gradjana Srbije još bori za golu egzistenciju.

Sindikat u prvomajskom proglasu upozorava da su "dosadašnja tranzicija i privatizacija proizvele katastrofalne socijalne posledice i dovele do frontalnih napada na već stečena prava zaposlenih.

"Zato kad bude trebalo da izadjemo na ulice - zvaćemo vas", piše u proglasu.

Kako se ocenjuje, socijalni dijalog i socijalno pregovaranje pretvoreni su u farsu zbog nepostojanja kolektivnog ugovora na nacionalnom nivou.

"Dok na jednoj strani vladaju korupcija, otimačina, kradja i uzurpacija, dok tajkuni za koje radi vreme nesmetano uvećavaju svoje bogatstvo, dok su javna preduzeća pretvorena u stranačke feude, na drugoj strani - ogroman broj ljudi kojima je preostao samo goli život gurnuti su na ivicu beznadja, u bedu i siromaštvo u kome ne znaju kako će dočkati sutrašni dan", navodi Sindikat.

"Ali prvi maj je i prilika da podsetimo da je Sindikat snaga koja je zaposlenima potrebna više nego ikada kako bismo se organizovano suprotstavili svim nivoima i starim vidovima eksploatacije da bismo se zajedno borili za izvesniju budućnost, za brže pokretanje proizvodnje za donošenje i realizaciju pravih socijalnih programa", naglašava se u proglasu sindikata.

Poslodavci uskraćuju prava radnicima

Predsednik SSSS Milenko Smiljanić izjavio je da poslodavci u Srbiji uskraćuju gotovo sva prava svojim radnicima, koji trpe različita poniženja i eksploataciju, kako bi obezbedili sebi minimum egzistencije.

"Devojkama se čak zabranjuje da zatrudne, a četvrtina zaposlenih prima minimalne plate", rekao je on novosadskom "Gradjanskom listu", ocenivši da u "Srbiji vlada jedno moderno robovlasništvo".

Prema mišljenju predsednika sindikata "Nezavisnost" Branislava Čanka, najviše problema zaposleni i sindikati imaju sa domaćim bogatašima koje štiti država, dok potpredsednik SSSS-a Milorad Mijatović tvrdi da je situacija najgora u trgovini, gde radnici, mahom žene, rade za veoma niske lične dohotke i godišnje imaju samo dva slobodna dana.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image