• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate preče od prava

Strane banke ušle su u Srbiju uz veliku pompu, sa mnogo reči o poslovnosti ali ni u jednoj se ne pominju sindikalna i prava koja zaposlenima u matičnoj zemlji garantuju, ali ne i radnicima u Srbiji.

Strane banke ušle su u Srbiju uz veliku pompu, sa mnogo reči o poslovnosti ali ni u jednoj se ne pominju sindikalna i prava koja zaposlenima u matičnoj zemlji garantuju, ali ne i radnicima u Srbiji.

Sindikalne organizacije nema u Sosijeteženeral banci, Raifaizen banci, HIPO, HVB, Prokredit i Nacionalnoj banci iz Grčke. Nema ni u Intezi (bivša Delta banka) ni u Krediagrikol (nekadašnja Meridijan) banci.

" Pokušali smo na svaki način da organizujemo podružnice, čak smo se i poslovodstvu banaka obraćali. Uvek smo bili ljubazno dočekani i dobili isti odgovor -da oni nemaju ništa protiv, ali da ne postoji inicijativa zaposlenih za sindikalno organizovanje", kaže Mara Erdelj, predsednica BOFOSA-a, Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim finansijskim organizacijama Srbije.

Ona je za list "Novosti" rekla da se za pomoć obraćala evropskoj i svetskoj sindikalnoj organizaciji, da je lično uputila pisma na 52 adrese, da je bilo intervencija ali da se ništa nije izmenilo.

Na zapadu poslodavci poštuju civilizacijske tekovine i iskustvo da je najbolja produktivnost tamo gde su radnici zadovoljni uslovima rada i gde rade posao koji im najbolje "leži". Kod nas je, ukazuje na to i sagovornica, suprotno:

U trci za profitom štedi se na zaposlenima. Ukidaju se ostvarene beneficije, topli obrok, jubilarne nagrade, smanjuje regres. Od zaposlenih se zahteva znanje i veština kakvu imaju kolege na zapadu, ali je plata balkanska.

Rešenje bi i za zaposlene u bankama bilo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. BOFOS (6.711 članova), inače reprezentativni sindikat u ovoj delatnosti, ima sačinjen predlog kolektivnog ugovora, po evropskim standardima, ali nema s kim da pregovara.

Udruženje poslovnih banaka dobilo je od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku tumačenje da ne može biti pregovarač jer je strukovno, a ne dobrovoljno udruženje.

Iako se plate razlikuju po bankama prosečno mesečno primanje službenika je oko 35.000. Između "sigurne platice" i rizika koje sobom nosi sindikalna članska kartica za mnoge i ne postoji dilema. Zarade zaposlenih u marketingu, međutim, idu i do 10.000 evra.

Pre reforme bankarskog sistema u bankama je u Srbiji bilo 26.000 zaposlenih. Nakon gašenja banaka broj zaposlenih je sveden na 15.000 da bi danas, opet, došao na 26.000.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image