• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odrasli ponovo u školskim klupama

U srednjoškolke klupe ove godine trebalo bi da sedne oko 600 vanrednih učenika koji su stariji od 17 godina. Priliku da dobiju diplomu srednje škole imaće oni gradjani čije se obrazovanje završilo sa osnovnom školom, ali i oni koji su nekada upisali srednju školu ali je nisu završili.

U srednjoškolke klupe ove godine trebalo bi da sedne oko 600 vanrednih učenika koji su stariji od 17 godina. Priliku da dobiju diplomu srednje škole imaće oni gradjani čije se obrazovanje završilo sa osnovnom školom, ali i oni koji su nekada upisali srednju školu ali je nisu završili.

Mirjana Milanović, savetnik ministra prosvete, naglašava da su uslovi upisa u srednje škole za vanredne učenike isti kao i za osmake.

"Razlika je samo u kvalifikacionom ispitu koji je malo prilagodjeniji ljudima van školskog sistema. Gradjani koji nemaju završenu srednju školu mogu se prijaviti školskim upravama u mestu gde stanuju, a kvalifikacioni ispit za one koji hoće da upišu neko od četvorogodišnjih zanimanja održaće se u školi koju odredi školska uprava istog dana kao i za osmake. Zatim će se kandidati rangirati, a u slučaju da interesovanje bude veliko, povećaćemo broj mesta", objasnila je Milanovićeva.

Planirano je da vanredni učenici budu upisani u škole svih područja rada, osim ekonomske struke i gimnazija, a kandidati će imati priliku da pohadjaju nastavu i na madjarskom jeziku.

"Ministarstvo prosvete je, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, izabralo zanimanja koja su potrebna na tržištu rada. Ta zanimanja će biti konkurentna na tržištu rada, a vanredni učenici će imati motivaciju da se vrate u školske klupe ako znaju da će po dobijanju diplome imati posao. Vanrednim učenicima smo ponudili i muška i ženska zanimanja", kaže Milanovićeva za "Glas javnosti".

Školarine različite

Školarina za vanredne učenike će biti različita i zavisiće od škole i obrazovnog profila. Jedino će Ministarstvo prosvete propisati maksimalnu školarinu iznad koje škole ne mogu naplaćivati godinu školovanja. Školarine su prošle godine bile oko 10.000 dinara.

Za ove učenike izabran je veliki broj zanimanja - pedikir, manikir, frizer, trgovac, kuvar, poslastičar, konobar, cvećar, rasadničar, krojač, galanterista, ugostiteljski tehničar, prehrambeni tehničar, tehničar za dizajn kože, autolimar, autoelektričar, keramičar, plastičar, armirač, staklorezac, zidar, tesar, tehničar drumskog saobraćaja, poljoprivredni tehničar, muzički izvodjač, brodomehaničar, brodomonter...

"Učenici će raditi u malim grupama od pet do deset kandidata po obrazovnom profilu, a za svaki predmet polaznici će imati konsultativnu nastavu. Časove smo prilagodili ljudima koji su stariji od 17 godina i organizacija nastave je nešto fleksibilnija.

Neki od ovih polaznika imaju bogato radno iskustvo, tako da se nastavnici ne moraju isključivo pridržavati nastavnih planova i programa već se mogu prilagodjavati. Važno je da polaznici na kraju škole steknu odredjena znanja i veštine koje su propisane ", objašnjava Milanovićeva.

Neke srednje škole imaju dosta iskustva u radu sa starijim polaznicima tako da su nastavnici osposobljeni za rad i dobro obučeni za prilagodjavanje programa.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image