• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vize ometaju biznis

Srbija je jedno od velikih "tržišta budućnosti" za austrijske firme, koje se, medjutim, suočavaju s problemom restriktivne politike izdavanja viza srpskim državljanima, ističe austrijski dnevnik "Salcburger nahrihten".

Srbija je jedno od velikih "tržišta budućnosti" za austrijske firme, koje se, medjutim, suočavaju s problemom restriktivne politike izdavanja viza srpskim državljanima, ističe austrijski dnevnik "Salcburger nahrihten".

List ukazuje da se ispred zgrade austrijskog konzulata u Beogradu svakog radnog dana stvori dug red ljudi, jer su austrijske vize u Srbiji tražene.

"Od otkrivanja afere prodaje viza u više austrijskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, medju kojima i onog u Beogradu, proces izdavanja viza postao je složeniji. To se negativno odražava po mnoge austrijske firme koje rade u Srbiji", podvlači dnevnik.

"Restriktivna politika izdavanja viza vodi ka tome da razmatranje zahteva može da traje i do mesec dana", požalio se dnevniku iz Salcburga Johanes Siberer koji je u "Porše holdingu" zadužen za razvoj poslovanja u jugoistočnoj Evropi.

Siberer je kazao da ta prepreka ima negativne posledice po poslovanje njegovog preduzeća, pa je kao primer naveo da je jednom rukovodiocu Poršea u Srbiji odbijen zahtev za vizu.

"Često je veoma, veoma teško dovesti saradnike iz Srbije na obuku u Austriju", požalio se Siberer i dodao: "Vize često ne dobijaju ni novinari, koje želimo da pozovemo na predstavljanje novih modela u Austriju".

Zamenik predstavnika Privredne komore Austrije u Srbiji Jozef Treml potvrdio je probleme zbog viznog režima.

"Često je problem što saradnici ili mušterije austrijskih preduzeća ne dobijaju austrijske vize. Samo tokom današnjeg prepodneva nazvalalo nas je 10 firmi iz Austrije zbog tog problema", naveo je on.

Srbija je, kako ističe "Salcburger nahrihtet", za austrijska preduzeća jedno od najvećih tržišta budućnosti na jugoistoku Evrope.

U Srbiji trenutno radi 220 austrijskih preduzeća, a obim investicija austrijskih koncerna dostigao je oko 1,6 milijardi evra. Za poslednje dve godine, obim stranih investicija u Srbiju je više nego utrostručen, da bi lani dostigao 5,5 milijardi evra.

"Time smo u istoj ligi sa Češkom u njeno najbolje doba", izjavio je tim povodom salcburškom dnevniku srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

Istovremeno list ukazuje da se Srbija nalazi pred promenom vlasti, pošto prema Ustavu, do sredine maja mora biti formirana nova vlada.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image